Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Top ulubionych albumów - lata 70.
neo01 Online
Stały bywalec

Liczba postów: 13 682
RE: Top ulubionych albumów - lata 70.
Jak dla kogo Icon_wink
Jako ciekawostkę mogę podać, że Budzy (ten z Armii Icon_wink) określił ją jako jedną z najlepszych polskich płyt tamtego okresu, a nawet w ogóle.
Ja bym aż tak daleko nie poszedł, ale rozumiem jego opinię - pod kątem zawartości bluesa w bluesie Icon_wink to naprawdę topka.
06.02.2026 08:57 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kajman Online
Stały bywalec

Liczba postów: 48 928
A dla mnie najciekawszym utworem na Karate jest Jest gdzieś taki dom.
06.02.2026 09:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 992
Oo, Karate to duże zaskoczenie!

Faktycznie, to chyba ich najbardziej bluesowa płyta.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
06.02.2026 09:25 PM
neo01 Online
Stały bywalec

kajman napisał(a):A dla mnie najciekawszym utworem na Karate jest Jest gdzieś taki dom.
Też bardzo dobry, ale dla mnie raczej środek płyty.
Miszon napisał(a):Oo, Karate to duże zaskoczenie!
Czy ja wiem? U beara jest podobna pozycja.
06.02.2026 11:45 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Ale bear jest bardziej bluesowy

06.02.2026 11:48 PM
AKT! Offline
jegomość

Liczba postów: 25 877
"karate" kojarzy mi się dość zachowawczo (zawsze zlewało mi się z "kamieniami" pewnie przez bliskość w dyskografii i brzmieniu i tytuł na k)
z "highway to hell" lubię tytułowy numer, ale nigdy nie umiałem słuchać ac/dc w większej dawce niż jeden hitowy numer raz kiedyś Icon_wink

— ——————
—— ——— ——————
————— ———————
————
— ————— — ——
———
Wczoraj 08:43 PM
neo01 Online
Stały bywalec

Miszon napisał(a):Ale bear jest bardziej bluesowy
Czy ja wiem? Z pewnością jest znacznie bardziej ode mnie ukierunkowany na piosenkę poetycką i tym podobne klimaty, ale czy na blues? Może jest większym Dżemowych ultrasem, ale tak generalnie to chyba niekoniecznie Icon_smile
I to jest jeden z dwóch tylko Breakoutów u niego, a choćby "Kamienie" też są bardzo bluesowe...
AKT! napisał(a):z "highway to hell" lubię tytułowy numer, ale nigdy nie umiałem słuchać ac/dc w większej dawce niż jeden hitowy numer raz kiedyś
A widzisz, bo mnie oni męczą, ale już z tym nowym wokalistą, a tutaj akurat tytułowy numer jest na tyle ograny, że nie stanowi dla mnie żadnej wartości dodanej. Natomiast znaczna większość reszty utworów to po prostu petarda Icon_smile
Wczoraj 10:14 PM
neo01 Online
Stały bywalec

Tuż przed pierwszą dziesiątką dwie płyty, które w całości poznałem podczas przesłuchań. I - jak widać - były to prawdziwe odkrycia Icon_smile
To, że Santana jest absolutnym mistrzem w swoim fachu, to powszechnie wiadomo, ale i pozostali członkowie zespołu nadali utworom z tej płyty niepowtarzalnego klimatu. Są tu oczywiście wspaniałe, rozsławione kompozycje, jak "Black Magic Woman" czy "Samba Pa Ti", ale ten album broni się chyba jeszcze bardziej instrumentalnym kunsztem właśnie - poza gitarą Carlosa na pewno warto wyróżnić fantastycznie brzmiący zestaw perkusyjny, ale też świetnie wpasowujący się w całość wokal.
Druga w zestawieniu płyta pana Marka urzeka zarówno pięknem kompozycji, jak i warstwy tekstowej, opartej na twórczości współczesnych mu poetów. Jest coś unikalnego w tych utworach, nawet jak na twórczość krakowskiego barda. Mimo że muzycznie dość różnorodne, to jednak łączy je pewien wspólny klimat, tak że słucha się całości niemal jak koncept albumu. Ale jeśli musiałbym, wyróżniłbym tutaj pokrzepiające "Gdziekolwiek", instrumentalnie intrygujące "Gdzieś w nas" czy tytułową "Drogę za widnokres", gdzie urokliwe dźwięki pianina pięknie współgrają z kojącym wokalem.

12. Santana - Abraxas

11. Marek Grechuta - Droga za widnokres
Dzisiaj 10:10 AM
kajman Online
Stały bywalec

Liczba postów: 48 928
neo01 napisał(a):na pewno warto wyróżnić fantastycznie brzmiący zestaw perkusyjny
To dla mnie był zawsze atut płyt Santany. A José Octavio "Chepito" Areas grający na sporej części wczesnych płyt jest rewelacyjny. Ale płyta byłaby u mnie na 32, gdyby nie było polskich. Tak tylko na 63.
No ale na szczęście Droga jest wspólna. U mnie na 18. A ulubiony utwór? W ciągu mojego życie każdy chyba przez pewien czas był moim ulubionym (może poza otwieraczem i Gdzieś w nas). Teraz najlepiej odbieram tytułowy (nota bene utwór z textem Śliwiaka jest też moim ulubieńcem na innej płycie Grechuty).
Dzisiaj 11:31 AM
Dyfeomorfizm Offline
zwykły użytkownik

Liczba postów: 1 149
Drogę za widnokres bardzo lubię, Santanę również wspominam pozytywnie, choć od dawna nie słuchałem tej płyty
Dzisiaj 12:01 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

"Drogę za widnokres" przed chwilą słuchaliśmy w aucie wracając z wesela Icon_smile2 .

Dzisiaj 01:33 PM
Odpowiedz