Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piłka nożna 2026
bear Online
Stały bywalec

Liczba postów: 4 366
RE: Piłka nożna 2026
Nie wiem, czy wszyscy już są gotowi by mierzyć się z wtorkową traumą...

Po sieci lata jako gif reakcja Podolińskiego podczas akcji Szwedów na 3:2 (na filmie od 2:20).
Nie jestem zwolennikiem takich ukrytych kamer, ale ten film jest na swój sposób wspaniały.

03.04.2026 02:49 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Online
Stały bywalec

W wieku 80 lat zmarł selekcjoner reprezentacji Rumunii Mircea Lucescu.

Przed barażami o awans na mistrzostwa świata trener był hospitalizowany. Potem selekcjoner Rumunii zemdlał podczas odprawy. Podczas pobytu w szpitalu Lucescu dwukrotnie miał zawał serca, a jego stan był krytyczny.

Lucescu prowadził kadrę Rumunii od sierpnia 2024 do kwietnia 2026 r., a także w latach 1981-1986. Poza tym był szkoleniowcem Pisy, Brescii, Rapidu Bukareszt, Interu Mediolan, Galatasaray, Besiktasu, Szachtara Donieck, Zenita Sankt Petersburg czy Dynama Kijów.
Najwięcej trofeów Lucescu zdobywał z Szachtarem - wygrał Ligę Europy w sezonie 2008/09.
07.04.2026 08:45 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Online
Stały bywalec

Słowo po wielkanocnej kolejce.

W meczu na szczycie Jaga remisuje u siebie z Lechem. Kolejorz na dobrych torach po obronę tytułu. Wydaje się, że tego już nie wypuści.

Wydarzeniem weekendu jest przedłużenie kontraktu Adriana Siemieńca do 2027 roku.
Ogłoszenie przed meczem, pełny stadion, trener z rodziną na środku boiska.
Zadbano na Podlasiu o dobre święta.
Trener zostawił sobie w nowym kontrakcie furtkę do odejścia na zachód, a klub zastrzegł sobie, że nie odejdzie do ligowego rywala (ciekawe dlaczego akurat taki zapis).

W meczu kolejki według TVP Legia pewnie wygrywa w Szczecinie i wreszcie zagrała dobry mecz. Czyli zespół Papszuna może dobrze wyglądać po przerwie na kadrę - nowe, nie znałem.
Legia wreszcie może oddychać samodzielnie, ale aparatury z tlenem jeszcze bym nie wystawiał na allegro.

Arka po zmianie trenera pokazała, że jeszcze nie wolno jej skreślać.

Nie miałem za bardzo ochoty, by w Wielką Sobotę jechać na mecz, ale przekonał mnie argument, że kto wie, kiedy znowu będzie można obejrzeć mecz z Widzewem w Ekstraklasie.

Coś, co jeszcze niedawno wydawało się żartem, staje się całkowicie realne.
Widzew jest jak ten koń z memów - super wygląda z tyłu, ale z przodu jednorożec.
Grasz większość meczu w przewadze, wychodzisz na prowadzenie w 94 minucie i nie wygrywasz meczu.

Nie będę się znęcał na Drągowskim. Bo jak pakujesz się głową w czyjeś kolana i potem masz pretensje do całego świata, to w większości przypadków można takie zachowania mogą być następstwem tego zdarzenia, ale w jego przypadku chyba nie.

5 milionów Euro wyjechało do Afryki załatwiać sobie nową wizę bo w klubie nikt tego wcześniej nie ogarnął, ale podobno już nie chce wracać do Łodzi.
Kapuadi nie wrócił z kadry, bo po awansie na mundial jest z resztą drużyny przetrzymywany przez prezydenta Kongo i zmuszony do fetowania w swoim kraju.

Widzew teraz ma u siebie Niecieczę, która jeszcze wierzga.

Nie chcę się za bardzo rozpisywać o Rakowie, bo myśli mam różne.
Mógłbym dużo napisać o tych na stadionie, którzy w 94 minucie zaczęli kierować się w stronę tramwaju, ale potem wrócili i się cieszyli, bo przecież są na dobre i na złe.

(Jeśli ktoś czeka, że odniosę się do afery wokół Zondacrypto to spokojnie - zrobię to w stosownym czasie)

Skupię się tylko na jednym przypadku.
Isak Brusberg - młody Szwed, szykowany na miejsce Brunesa.
Ponoć fenomenalnie wygląda na treningach.
Pierwszy skład na Legię - szybko dostał w łeb, nosze, szpital. Na szczęście wszystko ok.
Pierwszy skład na Widzew - szybka zmiana taktyczna po czerwonej kartce, bo kapitanowi znowu odcięło prąd.

---

Pierwszym finalistą Pucharu Polski Górnik Zabrze.
Ponad 20 koła ludzi w Bydgoszczy, o to w tym wszystkim chodzi.

W tym roku uszate trofeum na Stadionie Narodowym podniesie zespół z województwa śląskiego.

Dawno się tak nie jarałem meczem jak dziś (i dawno się tak meczu nie bałem).
09.04.2026 12:43 PM
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 20 461
uwielbiam czytać te Twoje posty! (tak tylko przypominam, bo nie zawsze je komentuję)

bear napisał(a):Legia wreszcie może oddychać samodzielnie, ale aparatury z tlenem jeszcze bym nie wystawiał na allegro.
no nie, do tego jeszcze bardzo daleka droga. szczególnie, że 3 następne mecze są z trzema drużynami z pierwszej czwórki... Ale przynajmniej aparat z tlenem nie musi bez przerwy przechodzić z ust do ust. głównie z powodu tego, że gra naprawdę zaczyna wyglądać sensownie. z Pogonią było naprawdę przekonujące zwycięstwo.

powodzenia dziś!
09.04.2026 12:58 PM
bear Online
Stały bywalec

Jak już jesteś...

Wrzuciłem sobie wczoraj do spania i mnie wciągnęło.

Wiedziałem, że Maciek Sikorski jest synem Andrzeja ale nie wiedziałem, że Andrzej Sikorski był w "Sanatorium miłości" (w sumie to skąd miałbym to wiedzieć, to chyba dobrze o mnie świadczy(.

Kawał świetnej opowieści o życiu.

09.04.2026 01:31 PM
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 20 461
dzięki, wrzuciłem sobie na playlistę do obejrzenia później Ok
09.04.2026 02:09 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 743
Ale meczycho w Sosnowcu!
09.04.2026 08:35 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 16 087
Niesamowity mecz Rakowa z GKS!!!

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
09.04.2026 09:06 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Przepraszam, zdaje się, że jednak w Częstochowie.
Ale spektakl trwa - 4:4 pod koniec 2 części dogrywki i pewnie zaraz karne Icon_smile
09.04.2026 09:07 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Szkoda mi Gieksy...
09.04.2026 09:22 PM
bear Online
Stały bywalec

Nie mam siły...

[Obrazek: HFf-Ews-SXs-AAje-A4.jpg]

Szacunek dla.Gieksy. Życzę im Europy z ligi, 5 miejsce może wystarczyć.
09.04.2026 10:58 PM
bear Online
Stały bywalec

Zanim napiszę coś więcej, na szybko słowo o największej kontrowersji.

[Obrazek: HFfa4g-Ebc-AAWHU4.jpg]

W momencie oddawania strzału z rzutu karnego stopa Fadigi nie dotykała murawy w polu karnym.
W przepisach jest mowa o wkroczeniu w pole karne, nie ma nic o wskakiwaniu.
Wiem, że to jest głupie, nieżyciowe i niezgodne z duchem gry, ale tak po prostu jest.
09.04.2026 11:31 PM
bear Online
Stały bywalec

Hello pomeczowa adrenalina my old friend, która nie pozwala w takich dniaxh jak ten zasnąć..

Miałem w życiu wiele dróg.

Mogłem zainteresować się szachami.
Wędkowaniem.
Albo pszczelarstwem.
Zbierać znaczki.
Strugać w drewnie lub czymkolwiek innym.
Puszczać latawce.
Wypasać owce na halach.
Karmić rybki w akwarium.

Mieć spokojne życie.

Tylko co by to było za życie.

To był najbardziej popi*****ny mecz w moim życiu.
Na pewno z tych widzianych na żywo.

I nawet jeśli takie wieczory w ostatecznym rozrachunku skracają znacznie mój marny żywot to i tak wiem, że warto.

To był absolutny kosmos.

Błogosławię dzień w którym zdecydowałem, że nie będę nigdzie niczego pisał w trakcie meczu.

Chciałbym zobaczyć statystyki, co z rzeczy które wydarzyły się w przerwie meczu znikało z sieci częściej - kompromitujące wpisy kibiców Rakowa czy rezerwacje na booking na warszawską majówkę poczynione przez ludzi z Katowic.

Dokładnie w 10 rocznicę (nie ma przypadków) pamiętnego meczu z GKS Tychy (1:8, honorowy gol Adama Mesjasza w 90 minucie) wydarzyło się TO.

To nie był mecz.
Nadal nie wiem, co to było.

To było największe zmartwychwstanie w dziejach ludzkości od ostatniej niedzieli.

Dramatyczna pierwsza połowa, po której nawet pod Jasną Górą wiara umarła.

Nie wiem, co stało się w szatni.
Widziałem piłkarzy Rakowa wściekle kopiących butelki w tunelu.

Ten powrót do meczu i 2 gole w 4 minuty to był jakiś obłęd.

Potem karny na 3:2.
Napisałem i wrzuciłem wcześniej post ze screenem wyjaśniającym temat.
Teraz po ludzku (jak wszyscy) tego nie rozumiem, ale chociaż próbuję.
Uczymy się przepisów na bieżąco, mi też się wydawało, że widziałem już w piłce wszystko.

Niemniej jednak wciąż bolą mnie wiadome sugestie o sprzyjaniu Rakowowi, choć przez lata miałem czas, by się do tego przyzwyczaić.

W dogrywce modliłem się, by skończyć ten mecz, po bramce Leo Rochy uniosłem ręce do nieba (odkupiłeś tym wszystkie swoje muchy w nosie).

Żeby nie było karnych, bo Zych nie umie bronić karnych (w dorosłej karierze nie złapał jeszcze żadnego).
To też jest ciekawe.
W przerwie na kadrę Kacper Trelowski (najlepszy bramkarz Ekstraklasy w poprzednim sezonie) wygrał sportową rywalizację i wskoczył do bramki na mecz z Widzewem.
Kontuzja, zmiana.

Dziś na ławce w razie czego był 16-letni junior.

A Zych nie umie bronić karnych.

Football, Bloody Hell, nie pędź tak proszę, daj odpocząć.

Muszę pochwalić kibiców.
Nigdy nie widziałem takiej atmosfery na naszym kurniku.
Dziś ten barak poniósł zespół. Wreszcie.
(Wiem, że telewizyjny przekaz wiele przekłamuję, ale mocno uderzył mnie klimat pikniku w Szczecinie na meczu z Legią)
Kibice Gieksy też zrobili dzisiaj robotę.
To najlepsza ekipa, jaka tutaj przyjeżdża.

Mecz. No bo jeśli to był jednak mecz, to trzeba coś o tym napisać.

GKS jest obecnie chyba moim drugim ulubionym zespołem w lidze.
Od czasu serialu "Trenerzy" Rafał Górak jest jednym z moich ulubionych szkoleniowców.
Bardzo bliski jest mi jego sposób prowadzenia drużyny.
I ile znaczy długofalowy projekt.

Bardzo dziś widać było brak Kowalczyka.
Kluczowy był też dziś uraz Klemenza.
I Panie Janku, Pan da Bartkowi Nowakowi chociaż 5 minut z Nigerią.
Tak piękny piłkarz nie może kończyć kariery bez choćby 1A.

Pełny szacunek za heroizm, za to, jak do tego meczu wracali, jak podnosili się z desek.

To powinien być finał.

A więc będzie finał.

Kto choć raz był ze swoją drużyną na Stadionie Narodowym wie, że to coś więcej niż narkotyk.
To coś, co pamięta się do końca życia.
I sprawia, że całym sobą chce się tam wrócić, do matecznika polskiej piłki.

Cholernie się cieszę, że ten zespół tego dozna.

Nie wiem, kto będzie faworytem.
Górnik ma Gasparika, który trzy razy wygrywał Puchar Słowacji.
Podolski wziął go po to, by na koniec coś z Górnikiem wygrać a wiadomo, że puchar wygrać najłatwiej.

Górnik ma głód.
Górnik jest wielkim klubem, ale dzisiejsi kibice tego klubu którzy, tak jak ja, mają czwarty krzyżyk na karku widzieli trofea, gdy weszli do klubowego muzeum albo odpalili sobie Polskie Kroniki Filmowe.
Głód sukcesu plącze nogi w finałach, Pogoń Szczecin coś o tym wie.

Raków ma po swojej stronie doświadczenie.
Ten finał to będzie ostatni "last dance" dla kilku piłkarzy, którzy pamiętają mecze w Bełchatowie i pandemiczny Puchar Polski w Lublinie.

Jeszcze niedawno bardzo bolało mnie, jak Raków żegnał się ze swoimi legendami (Petrasek, Niewulis).
Dzisiaj jestem duży i wiem, że w życiu piękne są tylko chwile.

Wiem też, że w poważnej piłce chodzi także o to, by nie przegapić odpowiedniego momentu.

Nie ma niestety przypadku w tym, że dziś zabawa zaczęła się, gdy z placu zszedł Ivi, a skończyła się, gdy na plac weszli Tudor i Arsenic, którzy do spółki zapewnili nam dogrywkę.

Nie wiem, co będzie ale wiem, że to będzie piękna majówka.
10.04.2026 02:14 AM
thestranglers Online
Moderator

Liczba postów: 35 176
Fiorentina wreszcie chyba ostatecznie pokonana przez polski klub Kryształowiec Pałace.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.04.2026 08:19 AM przez thestranglers.)
10.04.2026 08:19 AM
deFranco Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 402
Sorry ale muszę
Sprytne to zdjęcie z meczu Raków - GKS. Widać, że nic nie widać. Bądźmy uczciwi.

[Obrazek: 69d7eca601084.jpg]

Jak gość nie jest w polu karnym, to ja już nie wiem. Za nim kolejny gracz Rakowa już wbiega za linię. Nie wiem nad czym tu się głowić.
10.04.2026 10:45 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Widziałem to analizach TV po meczu. Sędzia Raczkowski tłumaczył, że jakkolwiek przepis jest dziwny, no to jednak jest jaki jest - o ile zwykle linia jest "w powietrzu", to w tym przypadku jest tylko "na ziemi" i dopóki nie dotknie trawy, to jest poza polem karnym. Analizował to VAR i podjął słuszną decyzję.

10.04.2026 11:28 AM
deFranco Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 402
Mi nie chodzi o przepisy tylko o to co się działo na murawie. Czyli co, ci goście na fotce, nie stoją nogami na trawie
tylko unoszą się w powietrzu ?
No dobra, niech każdy sobie popatrzy i sam wyciągnie wnioski.
10.04.2026 11:33 AM
neo01 Offline
Stały bywalec

Niestety bardzo smutna wiadomość...
Zmarł Jacek Magiera Icon_cry
Miał tylko 49 lat...
10.04.2026 11:35 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Spójrz na wyższe zdjęcie. Było to też na filmie widać: jak dotykał piłki, to zawodnik Rakowa miał nogę dosłownie 10 cm nad ziemią.

10.04.2026 11:36 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Tak w ogóle podoba mi się propozycja (bodajże) Colliny: karne w meczu jak karne w karnych. Czyli nie ma dobitek - nie strzeliłeś, to nie strzeliłeś.
Bo ten teatrzyk ze startowaniem wszystkich z linii jest irytujący i tylko wydłuża procedurę. Sędzia nie jest w stanie upilnować strzelca, bramkarza i jeszcze kilkunastu facetów sprintujących za jego plecami do piłki.

10.04.2026 11:41 AM
Odpowiedz