Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Ringo Starr & Elton John - Children of the Revolution
Hehe
syn Ringo Starra i od tego tygodnia były już perkusista The Who Zak Starkey, opublikował na swoim instagramie nigdy nie publikowany wcześniej cover zespołu T. Rex
W nagraniu, w którym udział wzięli Axl Rose, Slash i Duff McKagan z Guns N' Roses, perkusista The Beatles Ringo Starr oraz Elton John, znajduje się pierwszy całkowicie nowy materiał studyjny pochodzący z obozu Guns N' Roses od czasu ich reaktywacji na początku 2016 roku (cztery utwory oficjalnie wydane od czasu reaktywacji pochodziły z sesji do albumu "Chinese Democracy" z 2008 roku).
Zak Starkey podzielił się historią powstania nagrania rok temu, ujawniając, że proces nagrywania rozpoczął się, gdy Guns N' Roses i The Who wystąpili na festiwalu Rock In Rio w Brazylii w 2017 roku.
"Duff i ja poszliśmy do lokalnego studia i nagraliśmy bas do coveru utworu T. Rex 'Children Of The Revolution'... Mój tata grał na perkusji w Los Angeles (podczas gdy ja kombinowałem z basem), a potem w Rio Duff nagrał bas. Kilka tygodni po trasie nagraliśmy gitary w Nowym Jorku ze Slashem i wysłaliśmy utwór z przewodnim wokalem Sshh [żony Starkeya, muzyczki Sshh Liguz] do Eltona, który zagrał niesamowite partie na pianinie.
Sshh pojechała spotkać się z Axlem, który powiedział, że chciałby to zaśpiewać – wow! Axl dał radę – niesamowity wokal – teraz miksuje utwór. Wierzę (mam nadzieję), że uda nam się wystawić płytę na aukcję na rzecz walki z rakiem u nastolatków, bez chciwych wytwórni, które chcą 75% zysków (nie powiem, która wytwórnia, ale do cholery, to dla chorych dzieci)."
Starkey ujawnił również, że nagranie pochodzi z charytatywnego albumu, w którym wzięli udział także Iggy Pop, Richard Ashcroft z The Verve, członkowie The Smiths i The Pretenders oraz "więcej niż jeden Beatle".
Zatem nie jest to (na razie) oficjalnie wydany utwór, ale skoro ujrzał światło dzienne, to jest
RE: Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Ringo Starr & Elton John - Children of the Revolution
Kawałek sam w sobie jest słaby, a oni tak naprawdę niewiele z nim zrobili. Brzmi to momentami lepiej niż pierwowzór, ale ogólnie mnie nie przekonuje. Szkoda, bo po takim zestawie wykonawców spodziewałem się więcej.
RE: Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Ringo Starr & Elton John - Children of the Revolution
wrzuciłem tekst dla kontekstu, bo zakładam, że to nie jest oficjalny, końcowy miks
ta wersja jest ciekawa, ale brzmi przeciętnie i pewnie jeśli dostaną możliwość wydania całej tej płyty oficjalnie, będą poczynione odpowiednie poprawki