Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piłka nożna 2025
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 866
RE: Piłka nożna 2025
Już 5:0! Icon_eek
22.02.2025 05:04 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Online
Stały bywalec

Liczba postów: 4 416
Wszedłem na 90minut by sprawdzić, jak wylosowały się pary półfinałowe Pucharu Polski bo byłem pewien, że losowanie jest dziś. Okazuje się jednak, że aby zamieszać i wyciągnąć 4 kulki z miski potrzeba czasu aż do niedzieli, do 20.15.

W grze zostały Ruch, Pogoń, Legia i Puszcza.

Od kilku lat na PP patrzę głównie przez pryzmat finału na Stadionie Narodowym i obawy przed tym, czy się w majówkę wypełni (choć historia pokazuje, że można przyjechać ale niekoniecznie być zainteresowanym wejściem na stadion).
Puszcza wczoraj wyrzuciła Polonię, i dobrze. Niektórzy ostrzyli sobie zęby na derby Warszawy (w połfinale lub nawet w finale), ale lepiej, że do tego nie dojdzie. Nie jestem pewien, czy duma stolicy, która ma problem z wypełnieniem swojego obiektu i gwiżdząca podczas minuty ciszy dla Brychczego wypełniłaby tam swój sektor.

Problem może mieć z tym Puszcza, bo pojemność Stadionu Narodowego jest trzykrotnie większa od liczby mieszkańców Niepołomic. Ale to chociaż będzie można logicznie wytłumaczyć

I też średnio widzę Pogoń w finale. Chyba ani zespół, ani kibice nie są jeszcze gotowi, by tak szybko zmierzyć się z traumą sprzed roku.

---

Dziś wieczorem w I lidze mecz wielkiej wagi, Arka - Wisła.
Biała Gwiazda opromieniona zdemolowaniem Ruchu już zapomniała, że na dzień dobry dostała u siebie w trąbę od Znicza Pruszków i po 2 meczach ma 3 punkty, a prezes tej nocy znów odleciał w kosmos.
Warto zapoznać się z jego "twórczością".
Nie umiem życzyć temu klubowi dobrze, dopóki ten człowiek tam jest.

https://kr24.pl/sport/krolewski-znow-mot...ki-gdynia/
28.02.2025 04:28 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Online
Stały bywalec

No i Arka to wypuściła, Wisła wyrównała w doliczonym czasie.
Niestety, doszło do kolejnego w ostanim czasie popisu sędziowskiego, nie do wiary co tam się dzieje...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2025 11:26 PM przez bear.)
01.03.2025 10:04 AM
Yacy Offline
Super Moderator

Liczba postów: 19 697
Facebook Last.fm
Łukasz Piszczek może objąć Widzew Łódź.
Chciałbym. Icon_smile

.
KN:"Nic nie jest wieczne... może ta sytuacja też nie.
<OBY>"

cytat nieaktualny - szukam lepszego Icon_razz
02.03.2025 05:31 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Online
Stały bywalec

Też bym chciał, tylko nie wiem czy Widzew który włączył się do walki o spadek podejmie w tym momencie takie ryzyko czy jednak wybierze bardziej doświadczonego trenera. Dla Łukasza to też chyba nie są wymarzone okoliczności na start samodzielnej pracy, ale jeśli tak się stanie to będę mu bardzo kibicował
(Wczoraj zagrał w meczu III ligi Stal Brzeg - LKS Goczałkowice Zdrój, wrócił do swojego klubu już tylko w roli piłkarza. A tak naprawdę nigdy nie odszedł, jesienią będąc asystentem trenera w Borussii gdy czas pozwalał to zagrał kilka spotkań w rezerwach w klasie okręgowej).
Dużo mówi się o Magierze ale wydaje mi się, że gdyby mieli się dogadać, to już by to zrobili. Magiera może bać się udziału przy dwóch spadkach w jednym sezonie, i może też czekać na to, co wydarzy się w Legii.

___

Pary półfinałowe Pucharu Polski

Puszcza Niepołomice - Pogoń Szczecin
Ruch Chorzów - Legia Warszawa

Czyli obiektywnie patrząc najlepiej, jak mogło być.

Finał Legia - Pogoń na Stadionie Narodowym to byłoby prawdziwe święto i mecz dawnej przyjaźni, która mimo decyzji "kumatych" o końcu zgody wciąż jest żywa.
02.03.2025 11:46 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 16 178
Legia - Pogoń byłoby spoko, a wtedy Grosik pyk brameczka i puchar dla Pogoni będzie Icon_wink .

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&amp;num...gewidget=1]
02.03.2025 11:52 PM
bear Online
Stały bywalec

Miszon napisał(a):a wtedy Grosik pyk brameczka i puchar dla Pogoni będzie
obiektywnie byłoby świetnie, ale tak jak pisałem wyżej - nie zazdroszczę kibicom Pogoni ewentualnej podróży do Warszawy i zmierzenia się z traumą sprzed roku.

To jeszcze kilka rozmaitości.

Nowym trenerem ŁKS Łódź został... 28-letni Paragwajczyk Ariel Galeano. Ostatnio pracował w drugiej lidze greckiej, ale zdążył już zdobyć dwa razy mistrzostwo Paragwaju. Na dzień dobry zremisował w Kołobrzegu, co patrząc na problemy Kotwicy jest dużą niespodzianką.

---

W ostatniej chwili przywrócono licencję na grę w II Lidze Skrze Częstochowa, która dzięki temu mogła przystąpić do rundy rewanżowej (na początek porażka z Hutnikiem).
Nie zostało to podane do publicznej wiadomości, a chyba powinno - tonącej w długach Skrze pożyczki na spłatę bieżących zobowiązań udzielił Michał Świerczewski, właściciel Rakowa.
Dość ważny jest tutaj kontekst - prezes Skry pan Szymczyk dekadę temu zasiadał w zarządzie II-ligowego Rakowa, ale odszedł z hukiem na odchodne rzucając, że za chwilę Skra będzie większa od Rakowa (co wtedy nie wydawało się wielkim science-fiction, no i trzeba docenić to, że Skra mimo braku kibiców i stadionu bez trybun była kilka lat w I lidze).
Od tego czasu obu panom było wybitnie nie po drodze, między innymi Skra musiała grać jakiś czas w Bełchatowie, bo nie mogła dogadać się z Rakowem co do użyczenia stadionu.
Mimo to Michał postanowił pomóc sąsiadce zza miedzy, choć pewnie dobrze wie o tym, że tych pieniędzy nigdy nie odzyska.

---

Świetny tekst na Weszło napisał Michał Trela, jeden z ostatnich prawdziwych felietonistów w tej branży. I prawdopodobnie jest to jeden z ostatnich takich dużych tekstów na tym portalu, który za chwilę ma się całkowicie zmienić (bo kto dziś czyta długie formy...).

Ranking Elo, umożliwiający porównanie siły drużyn z różnych epok, potwierdza, że oczekiwania, jakie wiąże się w Polsce z reprezentacją, wynikają z osiągnięć raptem jednej generacji. Które nacje mają podobnie, a które są silne w praktycznie każdym pokoleniu?

https://weszlo.com/2025/03/01/trela-naro...ezentacji/
03.03.2025 12:32 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Hmm... Czy 3:0 dla Molde do przerwy to wynik oczekiwany, czy niemiła niespodzianka?

06.03.2025 09:06 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Oczekiwany? Przez kogo?
Skończyło się 3:2. Druga połowa oczywiście o niebo lepsza w wykonaniu Legii, ale i tak pozostaje niesmak.
06.03.2025 09:42 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

No czy zgodny z oczekiwaniami. Jak Polska gra z San Marino, oczekujemy wygranej z 4:0, jak z Anglią - przegranej. A jak tutaj to wygląda? Kto jest faworytem.

06.03.2025 10:18 PM
bear Online
Stały bywalec

Według bukmacherów delikatnym faworytem w obu dwumeczach są nasze drużyny.
Mecz Legii śledziłem tylko pierwszą połowę w Kanale Sportowym, drugiej już mi się nie chciało (za tydzień obejrzę oba mecze).
Ładnie wyciągnęli, ja wciąż żałuję, że bramki na wyjeździe już nie liczą się podwójnie.

Jaga ciśnie, oby coś wpadło.
06.03.2025 11:10 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Ja włączyłem jak było 0:2 i nieco zwątpiłem, ale potem włączyłem drugą połowę dosłownie 2 minuty przed bramką dla Legii.

Jaga od 59 minuty będzie grać w przewadze, miejmy nadzieję, że to wykorzysta.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2025 11:17 PM przez Miszon.)
06.03.2025 11:16 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Miszon napisał(a):A jak tutaj to wygląda? Kto jest faworytem.
Nie sądziłem, że można być takim ignorantem. Ten przykład to zupełnie od czapy. Nawet gdyby Molde miało być delikatnym faworytem, to 3:0 do przerwy chyba nie mogłoby być "oczekiwane".

Jaga przy stanie 0:0 ostatnie pół godziny gra z przewagą jednego zawodnika.
06.03.2025 11:23 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

No ale zaraz - nie mogę nie wiedzieć, kto jest faworytem? Poprzednie mecze z Molde pamiętam, że nasze drużyny przegrywały, więc może i tym razem Molde powinno spokojnie awansować?
Poza tym przy 2:0 komentatorzy reagowali zupełnie spokojnie, jakby nic się nie działo, zatem można było to interpretować, że "tak mogło być".

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2025 11:29 PM przez Miszon.)
06.03.2025 11:28 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Ostatni mecz nasza drużyna, czyli Jaga akurat gładko wygrała.
Przegrane też były, ale 3:0 do przerwy na pewno nie. Bez przesady, to nie Chelsea.

No to po karnym Jaga prowadzi Icon_smile
06.03.2025 11:29 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Już 2:0, się Jaga rozkręciła Icon_cool
06.03.2025 11:34 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Pululu z przewrotki i 3!!! Icon_biggrin
06.03.2025 11:37 PM
bear Online
Stały bywalec

Brawo Taras, super że to on. Jeszcze jedna i zamykamy temat.

Eidt: o ja cierpię dolę, co za gol. Idzie na króla strzelców.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2025 11:40 PM przez bear.)
06.03.2025 11:39 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Niezły dzik ten Pululu. Jak nie piętą, to przewrotką.

06.03.2025 11:43 PM
deFranco Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 425
Ten cały Pululu pewnie odejdzie po sezonie za jakąś ciekawą kasę (nie dużą bo kontrakt ma krótki).
06.03.2025 11:50 PM
Odpowiedz