Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piłka nożna 2025
santosz Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 437
RE: Piłka nożna 2025
a, nie pomyślałem o tym, to musicie mi wierzyć na słowo, że było epicko a chętni znajdą gdzie indziej Icon_lol

Karpie zjem!
18.04.2025 04:44 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 775
Ale pamiętamy ten mecz. Kuffour walący z wściekłości w ziemię przez kilka lat był na czołówce LM.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
18.04.2025 04:52 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
santosz Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 437
(18.04.2025 04:52 PM)Miszon napisał(a):  Ale pamiętamy ten mecz. Kuffour walący z wściekłości w ziemię przez kilka lat był na czołówce LM.
pamiętam, że byłem wtedy w górach, co prawda nie w Himalajach tylko Beskidach Icon_lol, ale i tak trzeba było sporo zejść do doliny, by w miejscowej gospodzie obejrzeć mecz. Później powrót z latarkami do chaty. Były czasy.
Wtedy jeszcze przeżywałem takie rzeczy, jakoś żał mi się zrobiło Bayernu i znienawidziłem United na lata, farciarze Icon_lol

Karpie zjem!
18.04.2025 05:28 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

santosz napisał(a):Wtedy jeszcze przeżywałem takie rzeczy, jakoś żał mi się zrobiło Bayernu i znienawidziłem United na lata, farciarze
A to mi tylko Mathaeusa było żal, szczególnie że oglądał te ostatnie minuty już z ławki i miał to być jego triumfalny last dance. Poza tym od tego momentu bardziej polubiłem United Icon_wink2 .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2025 06:15 PM przez Miszon.)
18.04.2025 06:14 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Z podsumowań jakże udanego sezonu pucharów europejskich, ciekawa statystyka bramek:

Polskie kluby w europejskich pucharach – liczba goli strzelonych w poszczególnych sezonach:

87 goli – sezon 24/25
66 – 02/03
60 – 22/23
59 – 23/24
49 – 96/97
48 – 69/70
39 – 00/01, 11/12, 15/16
38 – 98/99, 08/09
37 – 75/76, 01/02
35 – 17/18
34 – 12/13
33 – 99/00
31 – 04/05, 10/11, 13/14
30 – 72/73, 14/15, 21/22
29 – 70/71, 78/79
28 – 82/83
27 – 20/21
26 – 90/91
25 – 73/74, 97/98, 03/04, 18/19
24 – 09/10
23 – 94/95
22 – 16/17
21 – 88/89
18 – 76/77, 95/96, 19/20
17 – 71/72, 74/75, 06/07
16 – 67/68, 84/85
15 – 77/78, 05/06
14 – 80/81
13 – 68/69, 81/82, 86/87
11 – 64/65, 66/67, 85/86
10 – 93/94, 07/08
8 – 62/63, 63/64
7 – 79/80, 83/84, 87/88
6 – 65/66, 89/90, 91/92
5 – 57/58, 61/62, 92/93
2 – 56/57, 59/60
1 – 55/56, 60/61
0 – 58/59

Polskie kluby w europejskich pucharach – najwięcej goli strzelonych w jednym sezonie:

37 – Lech Poznań 22/23 (Liga Mistrzów, Liga Konferencji), Legia Warszawa 24/25 (Liga Konferencji)
29 – Jagiellonia Białystok 24/25 (Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji)
28 – Wisła Kraków 02/03 (Puchar UEFA)
27 – Legia Warszawa 23/24 (Liga Konferencji)
24 – Lech Poznań 08/09 (Puchar UEFA)
22 – Górnik Zabrze 69/70 (Puchar Zdobywców Pucharów)
21 – Wisła Kraków 98/99 (Puchar UEFA)
20 – Legia Warszawa 14/15 (Liga Mistrzów, Liga Europy)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2025 10:29 PM przez Miszon.)
18.04.2025 10:27 PM
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 380
Legia w tym sezonie zarobiła 11 mln €, Jagiellonia 10.
Dla uświadomienia, jaka to wciąż jest przepaść - drużyny który odpadły w ćwierćfinałach LE zarobiły średnio 2 razy więcej, a Slogan Bratysława który przegrał wszystkie mecze w LM - ponad 20.

Rok temu Raków nie wychodząc z grupy LE zarobił 9 mln€, a po sezonie sprzedając 4 piłkarzy ~20 mln, w tym za samego Crnaca dostał 11 baniek, czyli tyle, ile teraz przez sezon zarobiła Legia (i ma zagwarantowane 10% od kolejnego transferu, a ponoć koło Ante już kręci się Borussia Dortmund).

Z tego wniosek, że największe pieniądze wciąż są do podniesienia w transferach. Kto wie, czy wyniku Rakowa nie przebije po sezonie Jaga, bo moim zdaniem za Abramowicza i Skrzypczaka mogą przyjść jeszcze lepsze oferty niż za Pululu.
W Legii za bardzo nie widzę teraz piłkarzy z potencjałem sprzedażowym, może Vinagre i Kapuadi, ale to nie będą raczej wielkie kwoty. W przyszłości może Ziółkowski i Oyedele, ale jeszcze muszą okrzepnąć.

Widziałem dzisiaj megaciekawy wykres, jak na przestrzeni tego sezonu rosły szanse Polski na 15 miejsce w rankingu i wyprzedzenie Duńczyków.
Zaczynaliśmy z pułapu... 5%.
Trochę tak, jakby stawać do maratonu z zamiarem uzyskania dobrego wyniku, ale szanse na coś wielkiego wynoszą właśnie 5%.

Dwa kluczowe momenty:
Pierwszy, ważniejszy. Wyeliminowanie Broendby przez Legię dało nie tylko punkty w bezpośrednim starciu (wtedy o dogonieniu rodaków Andersena nikt jeszcze nie myślał), ale przede wszystkim zabranie możliwości punktowana dalej, bo Broendby by pewnie trochę punktów w LK zdobyło.

Drugi - ostatnie sekundy w Kopenhadze i zwycięski gol dla Jagiellonii. Wtedy to zaczynało być realne, ale wciąż było dalekie.

Czapki z głów.
18.04.2025 11:36 PM
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 19 697
to jeszcze dwie ciekawostki ode mnie:
- Legia w tym sezonie LK grała 8 meczów na wyjeździe. wygrała... 6!
- Chelsea w tym sezonie w LK zagrała 10 meczów. 9 wygrała! czyli wszystkie, licząc do czwartku Icon_smile2.
19.04.2025 04:59 PM
bear Offline
Stały bywalec

Piszę po każdej kolejce więc słabo byłoby, gdybym akurat po tej świątecznej nie napisał nic.

Właściwie napisałem to w niedzielny wieczór, ale tylko zapisałem szkic. Są święta, po co.

Nie chciałem pisać w emocjach, teraz głowa trochę ochłonęła. Wolałem też poczekać na opinię ekspertów, i choć Lyczmańskiego nieprzesadnie cenię i głupio mi się powoływać na jego autorytet, to jednak jeśli główny ekspert sędziowski w C+ mówi to, co chciałem usłyszeć...

Nie warto być w życiu mężczyzną, czasem trzeba przyneymarzyć. Gdyby Ivi padł na ziemię po tym, jak Wahlqvist uderzył go ręką w twarz, pewnie sędzia musiałby to sprawdzić. A potem jedynego gola w meczu strzela gość, którego nie powinno być od dawna na placu.

Kilka minut później czerwona kartka dla Otieno, bezdyskusyjna. Sędzia w pierwsze tempo nie pokazał nawet żółtej, gra została wznowiona, musiał go ratować VAR (co jest złamaniem protokołu, bo po wznowieniu gry nie ma można już niczego sprawdzać, ale protokół od dawna jest fikcją).
Niczego to nie zmienia, ale Otieno wyraźnie się poślizgnął i stracił kontrolę, wyglądało to okropnie, musiało się skończyć czerwoną kartką. Nie wjechał jednak Kurzawie klasycznymi sankami, widać wyraźnie jak próbuje zgiąć nogi i uciec, to nie jest żaden boiskowy bandyta.

Duże zamieszanie (i niestety słusznie) wywołał wpis Rakowa w mediach społecznościowych chwilę po czerwonej kartce: "trzymaj się Erick".
Ja ten wpis po ludzku rozumiem. Trudno wyobrazić sobie, co czuje człowiek, który w takim momencie nawalił, schodzi do pustej szatni, wie że w głupi sposób osłabił drużynę, w dodatku w takim meczu i w takim momencie sezonu.
Ale taki przekaz można wysłać smsem, a nie na oficjalnych kontach, totalny brak instynktu, nie można wystawiać się na taki prosty strzał, gdy 90% środowiska kibicowskiego i pół środowiska dziennikarskiego tylko czeka na to, by dostać paliwo do jechania z Rakowem jak z furą gnoju.
Marketingowe harakiri.

___

Nikt oczywiście o tym nie mówi i nie pisze, bo po co. W sobotę w Szczecinie chłopcy od podawania piłek zakończyli swoją służbę około 85 minuty, w końcówce i w doliczonym czasie już byli zbędni.
Pewnie wypuścili ich wcześniej, bo pora była już późna, a następnego dnia przecież rezurekcje i śniadanie.
Absolutnie nie podejrzewam nikogo o to, że stało się tak że względu na korzystny wynik.

---
Dwa ostatnie wyjazdy, jeden punkt. W obu meczach wyniki wypaczyli sędziowie. To już przestaje być zabawne, nigdy zresztą nie było.

To nie jest wstyd przegrać na Pogoni, to silny zespół. A jeśli gra przez 75 minut w przewadze, to trudno cokolwiek zrobić.

Wczoraj nie obejrzałem żadnego meczu, nawet skrótów (widziałem tylko na Twitterze faul na Luquinhasie, naprawdę nic już z tego nie rozumiem), mam totalny przesyt piłki.
Nawet się nie ucieszyłem z porażki Jagi z Zagłębiem, pomyślałem raczej, że jeśli z kimś mamy to mistrzostwo prze******ć, to z nimi by mniej bolało.

Drugą połowę meczu Lecha z Cracovią słuchałem sobie w altance w Radiu Poznań, bo tam komentatorzy są bardzo emocjonalni i pomyślałem, że będzie miło słuchać, jak cierpieć. Gdy Pasy wyrównały, zacząłem śpiewać maleńczukowy hymn Cracovii (tylko refren, bo tylko refren znam - generalnie bardzo źle to wszystko znoszę, nie wyobrażam sobie najbliższego miesiąca). Ale po chwili znowu zrobiło się smutno...

Komentatorzy w ekstazie krzyczeli, że Lech dogonił Raków i jest współliderem. Prawdą jest tylko pierwsza część tamtego zdania.

W piątek przyjeżdża Śląsk z nożem na gardle, a my zagramy bez 4 podstawowych graczy. To było oczywiste, że tak będzie, że prawie wszyscy zagrożeni pauzą piłkarze wykartkują się solidarnie na jeden mecz, przecież nie mogło być inaczej. Ostatnie mecze graliśmy żelazną jedenastką, teraz zostało nam dwóch wahadłowych - schowany do szafy Plavsic i Tudor, który ostatnio grał w obronie i trzeba go będzie przesunąć wyżej, więc z tyłu też trzeba będzie szyć... Na szczęście mamy najlepszego krawca.

Wiem, że to głupie, ale trochę się za to obwiniam. Ostatnio za mocno odlatywałem, brakowało mi czasami pokory. Tyle lat w piłce w różnych rolach, a wciąż bywam totalnym debilem.

No i odpuściłem ostatnie dwa wyjazdy (szacunek dla tych 485 ludzi z Częstochowy, którzy rozwalili sobie święta by pojechać do Szczecina), a ze mną Raków zawsze wygrywa.
Na szczęście Mielec i Kielce to już ta część Polski (Mielec daleko, ale ustawiam sobie pod ten mecz majówkę), wychodzi na to, że do końca będę na wszystkich 5 meczach.

Nadal wierzę, nadal wszystko jest w naszych głowach i nogach.
Zazdroszczę ludziom, którzy nie są w to emocjonalnie zaangażowani, finał ligi zapowiada się pasjonująco.

___

Zupełnie uciekła mi w ostatnich dniach jedna ważna informacja...

Kapitan Śląska Petr Schwarz po meczu z Cracovią skarżył się na ból w okolicach brzucha, zabrano go do szpitala i prosto na stół.

Rodzina i klub proszą o uszanowanie prywatności, ale jeden z dziennikarzy blisko związanych ze Śląska podał, że była to operacja ratująca życie i mocno mnie to zmroziło...

Szwaniu był jednym z najważniejszych i najlepszych piłkarzy Rakowa w czasach, gdy ten zadamawiał się w Ekstraklasie. Świetny człowiek i bardzo dobry piłkarz, najlepiej mówi o tym, że po tylu latach wciąż utrzymuje poziom.

Gdyby ktoś zapytał czym jest dla mnie piłka, pokazał bym mu ten film (nie ma go YT, ale po kliknięciu w link można go obejrzeć).

https://eurosport.tvn24.pl/pilka-nozna/p...tory.shtml

Oczywiście nie chodzi tu o żadne wartościowanie, bo wszyscy kapitanowie klubów Ekstraklasy mówią tam szczerze i od serca, ale bardzo ujęło mnie to, że akurat Franiu wspomniał o tym, co w tym wszystkim jest najważniejsze...

___

Żeby nie kończyć na smutno...

Nie wiedziałem, że w Polsce istnieją jeszcze paparazzi.
I dobrze, że są, przynajmniej na Podlasiu.

[Obrazek: Screenshot-20250422-225017-2.png]

Sporo Kowal stracił w moich oczach...
Cola zero...? Serio...?

Niech ten Betis awansuje do finału i przyjedzie trzeci raz w tym sezonie do Polski.

Wrocław zasługuje na wizytę Kowala, a Polska na dalszy ciąg tej historii.
22.04.2025 11:38 PM
bear Offline
Stały bywalec

Mecz sezonu w Niepołomicach. Było w nim wszystko.
Koulouris to najlepszy napastnik w lidze od czasów Nikolica. 25 goli po 30 meczach, trzy hat-tricki i dzisiaj czteropak.

Nie mogłem oglądać, bo już byłem w drodze na Raków.
Spokojny weekend, nareszcie. Teraz to Lech jest pod ścianą .W niedzielę w Radomiu.
Najbardziej cieszy to, że zwycięstwo dali ci, którzy wskoczyli do składu za nieobecnych, niepotrzebnie się o to bałem.

Śląskowi nie życzę zbyt dobrze, ale obiektywnie grają za dobrą piłkę, by spaść.
W ostatniej kolejce mecz Puszcza - Śląsk może być bezpośrednim o utrzymanie.
26.04.2025 12:50 AM
bear Offline
Stały bywalec

Radomiak -Lech, z 0:2 do przerwy do 2:2 w doliczonym czasie...

Gdybym miał opisać swój stan jednym zdjęciem...

[Obrazek: E8-Scu-EWYAEn-Mg-J.jpg]
27.04.2025 07:52 PM
ku3a Offline
Administrator

wiadomo, u mnie 5% tych emocji co u Ciebie, ale... jest radość! Icon_lolIcon_cool
27.04.2025 07:58 PM
barb42 Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 619
(27.04.2025 07:52 PM)bear napisał(a):  Gdybym miał opisać swój stan jednym zdjęciem...
Jest radość i świętowanie. Icon_lol
27.04.2025 08:22 PM
bear Offline
Stały bywalec

Spokojnie.

Nie wierzę, w jaki sposób Lech sam sobie strzelił te dwie bramki.
To jednak wielki komfort grać wcześniej i stawiać rywala pod ścianą (w takich sytuacjach jednak sprawiedliwiej byłoby, gdyby nie tylko ostatnią kolejkę grano jednocześnie).

Mamy prawo do jednego remisu, a w kalendarzu ciężkie mecze u siebie z Jagą i Widzewem.
Lech teoretycznie może stracić punkty tylko w Warszawie, na co liczę. Legia wprawdzie będzie już po finale PP czyli tak naprawdę już po sezonie ale muszą pamiętać, co Lech im zrobił jesienią.

Wydawało się to niemożliwe, ale Pogoń doszła Jagiellonię na dwa punkty i mają jeszcze bezpośredni mecz. Może się okazać, że Jaga wypadnie poza puchary, co jednak byłoby bardzo niesprawiedliwe.

---

Nie lubię aplikacji w telefonie, która przypomina zdjęcia sprzed lat bo często przywołuje rzeczy, których nie chcę pamiętać. Swego czasu byłem trochę jak Hołownia w Watykanie i dokumentowałem sobie wszystko, dziś tego żałuję.

W piątek jednak wyskoczyło mi piękne, mocno zakurzone wspomnienie sprzed dokładnie 6 lat. Grupowe zdjęcie ze skromnej fety z okazji awansu Rakowa do Ekstraklasy.
I myśl, byle się utrzymać i pobyć tam chociaż tyle, co za pierwszym razem, ćwierć wieku wcześniej.

6 lat.
Mistrzostwo, dwa wicemistrzostwa, czwarte dziecko w drodze (płeć jeszcze nieznana, termin porodu pod koniec maja ale możliwe, że rozwiązanie nastąpi wcześniej).
Dwa Puchary Polski, jeden finał, dwa Superpuchary.
IV runda kwalifikacji Ligi Mistrzów, faza grupowa Ligi Europy.

Kosmos.

A ja po 6 latach współorganizuję takie rzeczy...

27.04.2025 09:33 PM
ku3a Offline
Administrator

bear napisał(a):Lech teoretycznie może stracić punkty tylko w Warszawie, na co liczę. Legia wprawdzie będzie już po finale PP czyli tak naprawdę już po sezonie ale muszą pamiętać, co Lech im zrobił jesienią.
po pierwsze to mecz z Lechem. po drugie jesień. po trzecie... Jagiellonia jest w wyraźnym kryzysie, a przed nią mecze m.in. z Wami i z Pogonią. więc niby 5 punktów straty na 4 mecze przed końcem to dużo, ale... Szczególnie, że Legia się w końcu odbiła z formą. choć oczywiście liczę na to, że po piątku już punktów liczyć nie trzeba będzie...
27.04.2025 10:34 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Najnowsze moje odkrycie ze świata piłki, dzięki Football Managerowi: dowiedziałem się, że najbardziej utytułowanym polskim trenerem jest... niejaki Stefan Żywotko (sic!), który przebija nawet Kasperczaka.
Trenował m.in jakąś algierską drużynę (przez 14 lat ciągiem! Icon_eek ), z którą zdobył 2 razy afrykańską Ligę Mistrzów (tzn. pewnie wtedy jakoś inaczej się to nazywało), 7 razy mistrzostwo kraju i raz puchar Algierii.
Chyba nigdy o nim nie słyszałem powiem szczerze.

a lista wygląda tak:

1. Stefan ŻYWOTKO 10 JS Kabylie – 10 (7x mistrz, 1x puchar, 2x afrykański Puchar Mistrzów)
2. Maciej SKORŻA 8 Wisła Kraków – 2 (2x mistrz), Lech Poznań – 2 (1x mistrz, 1x superpuchar), Dyskobolia Grodzisk Wlkp. - 2 (1x puchar, 1x puchar ekstraklasy), Legia Warszawa – 2 (2x puchar)
3. Kazimierz GÓRSKI 7 Panathinaikos AO – 2 (1x mistrz, 1x puchar), Olympiakos SFP – 4 (3x mistrz, 1x puchar), Kastoria FC – 1 (1x puchar)
Orest LENCZYK 7 Wisła Kraków – 3 (2x mistrz, 1x puchar ligi), GKS Katowice – 2 (1x puchar, 1x superpuchar ), Śląsk Wrocław – 2 (1x mistrz, 1x superpuchar)
Franciszek SMUDA 7 Widzew Łódź – 3 (2x mistrz, 1x superpuchar), Wisła Kraków – 3 (1x mistrz, 1x puchar, 1x superpuchar), Lech Poznań – 1 (1x puchar)
Marek ZUB 7 Žalgiris Wilno – 6 (2x mistrz, 3x puchar, 1x superpuchar), Spartaks Jūrmala – 1 (1x mistrz)
7. Henryk KASPERCZAK 6 Wisła Kraków – 5 (3x mistrz, 2x puchar), FC Metz – 1 (1x puchar)
Jan URBAN 6 Legia Warszawa – 5 (2x mistrz, 2x puchar, 1x superpuchar), Lech Poznań – 1 (1x superpuchar)
9. Paweł JANAS 5 Legia Warszawa – 5 (2x mistrz, 2x puchar, 1x superpuchar)
Ryszard KONCEWICZ 5 Ruch Chorzów – 2 (1x mistrz, 1x puchar), Polonia Bytom – 1 (1x mistrz), Legia Warszawa – 2 (1x misrz, 1x puchar)
Wojciech ŁAZAREK 5 Lech Poznań – 4 (2x mistrz, 2x puchar), Hapoel Kfar Saba – 1 (1x puchar)
Antoni PIECHNICZEK 5 Odra Opole – 1 (1x puchar ligi), Górnik Zabrze – 1 (1x mistrz), Esperance Tunis – 3 (2x mistrz, 1x puchar)
Dariusz WDOWCZYK 5 Polonia Warszawa – 4 (1x mistrz, 1x puchar, 1x puchar ligi, 1x superpuchar), Legia Warszawa – 1 (1x mistrz)
14. Lucjan BRYCHCZY 4 Legia Warszawa – 4 (4x puchar)
Jacek GMOCH 4 Panathinaikos AO – 2 (1x mistrz, 1x puchar), AE Larisa – 1 (1x mistrz), APOEL Nikozja – 1 (1x mistrz)
Piotr KRAKOWSKI 4 B71 Sandoy – 1 (1x mistrz), B36 Torshavn – 2 (1x mistrz, 1x puchar), EB/Streymur – 1 (1x puchar)
Czesław MICHNIEWICZ 4 Zagłębie Lubin – 2 (1x mistrz, 1x superpuchar), Lech Poznań – 2 (1x puchar, 1x superpuchar)
Michał PROBIERZ 4 Jagiellonia Białystok – 2 (1x puchar, 1x superpuchar), Cracovia – 2 (1x puchar, 1x superpuchar)
Władysław ŻMUDA (I) 4 Śląsk Wrocław – 2 (1x mistrz, 1x puchar), Widzew Łódź – 2 (1x mistrz, 1x puchar)

(stan na 2021 chyba, czyli teraz Skorża będzie miał chyba 9 i spore szanse na przegonienie)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2025 02:13 PM przez Miszon.)
29.04.2025 01:50 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 12 213
Co do naszej ligi to decydująca wydaje się być 32. kolejka, czyli ta po majówkowej, kiedy właśnie Raków zmierzy się z Jagą, a Legia z Lechem.
bear napisał(a):Nie wierzę, w jaki sposób Lech sam sobie strzelił te dwie bramki.
Włączam mecz, po chwili 1:0. Właczam drugi raz, już 2. Darowałem sobie. I mocno się zdziwiłem po porannym serwisie następnego dnia!
Kolejny już raz nie potrafią dowieźć wydawałoby się pewnego wyniku. Taki zespół chyba nie może sięgnąć po mistrza...
29.04.2025 02:13 PM
deFranco Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 800
Miszon napisał(a):stan na 2021 chyba, czyli teraz Skorża będzie miał chyba 9 i spore szanse na przegonienie
A nie 10 ? Mistrzostwo z Lechem i Azjatycka Liga Mistrzów z Urawą.
29.04.2025 02:29 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

ano tak, Lech był już po 2021.

29.04.2025 02:35 PM
bear Offline
Stały bywalec

O Panu Stefanie wspominałem chyba tutaj, gdy 3 lata temu zmarł w wieku 102 lat. Ale też o nim dowiedziałem się późno, chyba przy okazji wywiadu w "Piłce Nożnej" z okazji setnych urodzin.

Skorży trzeba jeszcze dopisać Azjatycki Puchar Mistrzów (choć prowadził zespół tylko w finale).

Jeszcze jednego nazwiska z ostatnich lat brakuje, ale na razie jeszcze poczekajmy z konkretnym miejscem na dopisanie.
29.04.2025 03:13 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Tak, o Azjatyckiej Lidze Mistrzów dla Skorży pamiętałem, zapomniałem w którym roku zdobył z Lechem mistrzostwo. Z drugiej strony nie wiem, czy warto mu zaliczać superpuchar - to jest nagroda, która znikała i wracała, długo też jej nie było, myślę że nie należy uwzględniać (przykładowo trudno uwierzyć, że Wisła Kasperczaka ani razu nie zdobyła SP, może po prostu go nie grała?).

Żywotko faktycznie miał nazwisko pasujące do niego, bo 102 lata to rzeczywiście był żywotny Icon_wink2 .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2025 03:17 PM przez Miszon.)
29.04.2025 03:16 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości