Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro 2024
neo01 Online
Stały bywalec

Liczba postów: 14 940
RE: Euro 2024
Naprawdę nie zasłużyliśmy na tę przegraną! Icon_sad
16.06.2024 04:55 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Online
Stały bywalec

Liczba postów: 4 457
Eric Janza trzecim piłkarzem Ekstraklasy z golem na Euro. Poprzedni to Roger Guerreiro i Ondrej Duda.
16.06.2024 08:22 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
santosz Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 823
Na tle dziadowskich eliminacji to był dobry mecz przeciętnych piłkarzy. Nie uważam, że była to niezasłużona porażka, bo Holendrzy pokazali więcej, ale dało się Polaków oglądać i człowiek nie rwał się już od razu do okna.

Karpie zjem!
17.06.2024 12:01 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 16 230
(16.06.2024 04:55 PM)neo01 napisał(a):  Naprawdę nie zasłużyliśmy na tę przegraną! Icon_sad
Tak bym nie powiedział, wynik jest sprawiedliwy.
Jednak kiedy przetrwaliśmy tę nawałę na początku drugiej połowy (przerwaną notabene przez bardzo dobre zmiany), a potem nawet mieliśmy swoje szanse, mecz zdawał się wchodzić w fazę "każdy może strzelić, ale chyba będzie remis". No i niestety w tym momencie znowu Ake (gracz meczu - 2 asysty!) nas pogrążył. Czyli taka przegrana w momencie, jak już się człowiek powoli witał z gąską Icon_frown .
Może faktycznie wtedy w ostatnich 15-20 minutach zabrakło nam Lewandowskiego. Bo szanse były, ale zawsze czegoś (kogoś?) brakowało.
Szkoda też, że musiał zejść Salamon, to nam zabrało możliwość wprowadzenia Piątka. Czyli kolejnego zawodnika, który w takim momencie by się przydał.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
17.06.2024 12:49 AM
Sundrajta Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 8 647
neo01 napisał(a):(choć warunki fizycznie ma odpowiednie do walki z holenderskimi obrońcami)
I to chyba zadecydowało. Icon_twisted
Albania i Polska jedyne zespoły jak dotąd, które prowadziły z wyżej notowanym rywale, ale obie ekipy nie dowiozły. Polacy znacznie dłużej jechali na remisie. Icon_lol
Za to Słowenia to jedyny zespół, który drobił stratę z pierwszej połowy (także z wyżej notowanymi Duńczykami).

"Pisanie na temat muzyki jest jak tańczenie na temat architektury" [Frank Zappa]
17.06.2024 01:19 AM
neo01 Online
Stały bywalec

Miszon napisał(a):wynik jest sprawiedliwy
Może na przestrzeni całego meczu tak, ale jednak pierwszy gol dla Holendrów był dość farciarski. Gdyby nie rykoszet, Wojtek by to myślę spokojnie odbił.
17.06.2024 09:25 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Tak, ale w kilku innych akcjach mieli pecha, zresztą pisałem na sam koniec pierwszej połowy, że w ostatniej jej akcji piłka równie dobrze mogła się potoczyć kilka cm po drugiej stronie słupka.

Ogólnie bardzo dobry mecz, tylko wynik zły. Nie chciałbym, aby było to prawidłowością.

17.06.2024 10:00 AM
deFranco Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 446
No to ja się wyłamię, bo dla mnie rozegraliśmy przeciętne spotkanie. Niedokładności było sporo. Różnice w kulturze gry były widoczne. Gdyby Holendrzy mieli lepiej nastawione celowniki, rozgnietli by nas wynikiem. Kontrolowali prawie cały mecz. My zaledwie się odgryzaliśmyi to niezbyt groźnie.
Jedynie jakieś 10 minut drugiej połowy, rywal się pogubił. Przestali kryć, pojawiły się przestrzenie. Każdy rasowy zespół by to wykorzystał,
ale nie my. Probierz nie pomagał. Świderski nic nie wniósł. Bereszyński, to nie wiem po co ta zmiana. Na kwadrans przed końcem lepiej było wpuścić Piątka. A ostatnie minuty, Piątek z Buksą powinni już tylko stać w polu karnym. Lagi na nich i taktyka na udo.
Moim zdaniem otrzymaliśmy pozytywny obraz gry bo Polacy szarpali. Tego odmówić nie można.
Tyle, że szarpanie powinniśmy dostawać w każdym meczu obligatoryjnie. Nie mam zamiaru chwalić za to co jest ich psim obowiązkiem. Wymagałem raczej czegoś więcej, ponad obowiązkowe minimum. Tego nie było.
Czytam już nawet gdzieś, że zagraliśmy rewelacyjny mecz. Chyba, żyjemy w różnych światach. Prawdopodobnie wysoka ocena bierze się stąd, że kibice przyzwyczajeni przez lata do ogólnej mizerii są szczęśliwi gdy nasi kopacze wymienią kilka podań w ofensywie i przedostaną się pod pole karne przeciwnika.
Po prostu większość z nas ma nisko zawieszoną poprzeczkę oczekiwań.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2024 10:47 AM przez deFranco.)
17.06.2024 10:41 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

deFranco napisał(a):Bereszyński, to nie wiem po co ta zmiana.
Bo Salamon doznał kontuzji (podejrzewali złamanie), przecież gdyby nie to, to Piątek już stał przy linii gotowy do wejścia na boisko.
deFranco napisał(a):Moim zdaniem otrzymaliśmy pozytywny obraz gry bo Polacy szarpali. Tego odmówić nie można.
Tyle, że szarpanie powinniśmy dostawać w każdym meczu obligatoryjnie.
Nie, oni zawsze szarpią, ale kibice mają już dość tego szarpania, chcą zobaczyć grę w piłkę, a nie szarpanie. I tu właśnie było granie w piłkę.
deFranco napisał(a):Po prostu większość z nas ma nisko zawieszoną poprzeczkę oczekiwań.
Jak przez 8 lat widzisz głównie beznadziejną kopaninę (nazwaną przez ciebie "szarpaniem"), to trudno się dziwić "euforii".
Prawda jest taka, że wszyscy spodziewali się przegranej, chodziło tylko o to, żeby była jak najmniejsza i jak w najlepszym stylu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2024 10:53 AM przez Miszon.)
17.06.2024 10:52 AM
deFranco Offline
Stały bywalec

(17.06.2024 10:52 AM)Miszon napisał(a):  
deFranco napisał(a):Bereszyński, to nie wiem po co ta zmiana.
Bo Salamon doznał kontuzji (podejrzewali złamanie), przecież gdyby nie to, to Piątek już stał przy linii gotowy do wejścia na boisko.
5 minut do końca. Rzucamy wszystko co mamy i zamiast napastnika, za obrońcę
wchodzi . . . obrońca. Normalnie, taktyczny geniusz. Z przodu nie ważne, byle
zabezpieczyć tyły, bo jeszcze stracimy trzeciego gola i przegramy. Wiem, ironizuję.
Nie chcę się kłócić. Ja inaczej na to patrzę.

P.S.
Dla przykładu, dla mnie dobry mecz na turnieju, to Polska rozegrała z Argentyną w 1974. No może 4+
Tu wystawiam 3 w skali 1-5
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2024 11:23 AM przez deFranco.)
17.06.2024 11:20 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

deFranco napisał(a):Tu wystawiam 3 w skali 1-5
3 to uczciwa ocena.
I to jest pozytywna ocena przypominam.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2024 03:54 PM przez Miszon.)
17.06.2024 11:45 AM
neo01 Online
Stały bywalec

deFranco napisał(a):5 minut do końca. Rzucamy wszystko co mamy i zamiast napastnika, za obrońcę
wchodzi . . . obrońca.
Zauważ tylko, że mieliśmy wówczas już dwóch napastników. Taktyki Probierza to akurat nie musisz uczyć Icon_wink
W ogóle to miał wejść Piątek za Buksę, z tego co zrozumiałem, tylko tamten pokazał, że dobrze się czuje i nie chce zmiany.

A to, że Holendrzy mogli strzelić więcej, to jasne, ale to nie mój problem, że mieli źle wykalibrowane celowniki, albo że nasi obrońcy sprawiali, że trudniej im się oddawało strzały - to element gry. Natomiast jak dla mnie w tym golu na 1:1 było mnóstwo przypadku i pecha, jak pisałem. Zresztą to już nie pierwszy raz na dużej imprezie, podobnie po rykoszecie (tylko bardziej kuriozalnym) Senegal strzelił na 1:1 (zresztą tamten mecz naprawdę wyglądał, jakby inni szamani byli tam czynni Icon_wink).

deFranco napisał(a):dla mnie dobry mecz na turnieju, to Polska rozegrała z Argentyną w 1974. No może 4+
Zważ jakimi wtedy dysponowaliśmy siłami, a jakimi teraz. Dla mnie to był naprawdę dobry mecz, patrząc na siłę naszą i przeciwnika.
Ja daję naszym ogólną ocenę powiedzmy 4,5/6. A byli zawodnicy, którzy grali bezbłędnie, jak często pomijany w analizach Taras Romanczuk.
17.06.2024 02:23 PM
deFranco Offline
Stały bywalec

(17.06.2024 02:23 PM)neo01 napisał(a):  
deFranco napisał(a):dla mnie dobry mecz na turnieju, to Polska rozegrała z Argentyną w 1974. No może 4+
Zważ jakimi wtedy dysponowaliśmy siłami, a jakimi teraz.

To nie ma znaczenia. Mecz może być bardzo dobry, bardzo zły, albo coś pomiędzy. To proste jak drut. Nie ma w tym żadnej filozofii.
Nigdy nie bierze się pod uwagę potencjału swojego jak i przeciwnika. Bo w ten sposób możemy udowodnić i interpretować
wszystko jak nam się chce.
Jak San Marino przegra z Brazylią 1:10, to znaczy, że rozegrało bardzo dobry mecz, bo mimo żenującego potencjału strzeliło gola ?
Przecież to absurd. Zagrali fatalny mecz i nie ma co zaklinać rzeczywistości.
Fatalny z małym udanym elementem, czyli 1+.

Zobacz, jak graliśmy z Portugalią za Beenhakkera. Jak równy z równym. I to był dobry/bardzo dobry mecz Polaków.
Wczoraj tak nie było. Holandia miała 65% posiadania piłki. Przeprowadzili 65 ataków. Pozwoliliśmy im na oddanie 21 strzałów.
To jest niedopuszczalne na tym poziomie (mam na myśli strzały).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2024 03:32 PM przez deFranco.)
17.06.2024 03:01 PM
bear Online
Stały bywalec

Rok 2014, Bełchatów, mecz Polska - Finlandia u18.
W celu uniknięcia frekwencyjnej klapy OZPN rozdał klubom i szkołom darmowe bilety, żeby zorganizować dzieciakom wycieczki.
Zagrało w tym meczu dwóch obecnych reprezentantów, kilku zrobiło ligowe kariery, większość przepadła.
Bednarka nie zapamiętałem, ale Buksę tak. Wyższy od reszty o głowę, trochę nieporadny w ruchach, takie połączenia Croucha z Rasiakiem.
Na początku meczu wywalczył czerwonę kartkę i rzut karny, który sam zmarnował, seryjnie marnował kolejne okazje, w końcówce wreszcie strzelił gola.

Siłą rzeczy śledziłem jego seniorską karierę później, ale ona była od początku niestandardowa i wydawało się, że nic już z tego nie będzie.
Lechia, Zagłębie, Pogoń, Ameryka.
W kadrze jeśli się pojawiał to na chwilę, choć statystyki miał świetne, ale licznik nabijał na Andorze i San Marino.

Mam przeczucie, że na Ukrainę w pierwszym składzie wyszli Buksa i Milik na westernowy pojedynek - któryś z nich miał po tym meczu odpaść. Ostatecznie o tym wyborze zdecydował los, który jak się okazało dopiero zaczynał zabawę.

Krótka i piękna jest droga od prawdopodobnie pierwszego, który miał być z tej kadry odstrzelony, po śpiewanie hymnu na boisku i zdobycie pierwszej bramki na turnieju.

Pamiętając tego nieporadnego chłopaka z meczu sprzed 10 lat nie dowierzam w to, jaki postęp zrobił przez ten czas (teraz jeśli zdarzy mu się przewrócić na piłce to robi z tego rzut rożny). Jak haruje na całym boisku, rozpycha się z obrońcami i poświęca dla drużyny.

Nie chciałem pisać o wczorajszym meczu w emocjach, szczególnie, że do końca nie potrafiłem tych emocji nazwać.
Smutek, ale nie rozczarowanie.
Żal, ale nie złość.
Czasami może nawet duma, a na pewno niedowierzanie.

Bo nie można zapominać o tym, że równo rok temu był Kiszyniów.
I ile w piłce znaczy rok.
17.06.2024 03:22 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Rumuni zaskakująco wygrywają do przerwy z Ukrainą. Z zaskoczeniem przeczytałem, że bramkarz naszych sąsiadów jest zawodnikiem Realu Madryt. Nie wiem jakim cudem, ale w ogóle tego nie widać: 2 wielkie błędy, z tego gol i mało brakło, aby był drugi i to bezpośrednio z różnego.
W ataku też Ukraińcy nie lepiej. Na razie to chyba największe rozczarowanie (wczoraj bardzo rozczarowali Anglicy, grający w drugiej połowie jak Włosi w dawnych czasach).

Edit:
O, 2:0 i w sumie też można by się przyczepić do bramkarza (w tamtej bramce nie miał szans, ale ją sprowokował złym wybiciem, zatem jest na jego konto).

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2024 04:13 PM przez Miszon.)
17.06.2024 04:07 PM
neo01 Online
Stały bywalec

deFranco napisał(a):Jak San Marino przegra z Brazylią 1:10, to znaczy, że rozegrało bardzo dobry mecz, bo mimo żenującego potencjału strzeliło gola?
No sorry, ale w Twoi mniemaniu co musieliby zrobić, zremisować? Przecież to absurd. Idąc tym tokiem myślenia San Marino nigdy nie rozegra dobrego meczu.
deFranco napisał(a):Zobacz, jak graliśmy z Portugalią za Beenhakkera. Jak równy z równym. I to był dobry/bardzo dobry mecz Polaków.
Tamten był rewelacyjny, ten był tylko dobry. Zrobili wszystko, na co było ich stać, jasne, były błędy i dlatego mamy taki wynik, jaki mamy, ale jak dla mnie było zdecydowanie więcej plusów.
deFranco napisał(a):Pozwoliliśmy im na oddanie 21 strzałów.
To jest niedopuszczalne na tym poziomie (mam na myśli strzały).
OK, ale jednak to my oddaliśmy więcej celnych strzałów, to pominąłeś. A strzały strzałom nierówne. Można strzelać tak, że nic z tego nie będzie, bo zostało się przyblokowanym przez obrońców. I to, że mieli trudności z oddaniem celnych strzałów też o czymś świadczy.
bear napisał(a):Bo nie można zapominać o tym, że równo rok temu był Kiszyniów.
I ile w piłce znaczy rok.
No właśnie. I jak na nasz obecny potencjał "wycisnęliśmy" pewnie maxa. Cóż, wiadomo było, z kim będziemy się mierzyć.
Ale z Austrią liczę jednak na lepszy wynik...
17.06.2024 04:23 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

O, mamy kolejnego reprezentanta polskiej ligi na ME. Raków Częstochowa ponownie wita się z Europą Icon_wink .

17.06.2024 04:46 PM
neo01 Online
Stały bywalec

To, co robią Rumuni to jakiś szok totalny. Co strzał, to gol, XG po drugim trafieniu mieli 0.15!
17.06.2024 04:49 PM
thestranglers Offline
Moderator

Liczba postów: 35 550
Miszon, to nawet ja wiem kto to Łunin. Zapewnił finał Realowi, a finał zabrała mu kontuzja, z tego co pamiętam.
Za to mamy wreszcie mecz, na który czekałem. Emocjonalny, z zaskakującym scenariuszem. Już wiem, komu będę tu kibicował.
17.06.2024 04:50 PM
bear Online
Stały bywalec

Miszon napisał(a):Raków Częstochowa ponownie wita się z Europą
Icon_razz
Niespodzianka, nie liczyłem na występ, myślałem że numer na koszulce (24) oddaje kolejność do wejścia na boisko, Bogdi do tej pory zagrał tylko 2 mecze w kadrze.
Ale to dobrze, tych kilka minut na Euro to może być jakieś pół miliona dodane do wartości ewentualnego transferu Icon_wink

Na boisku Hagi, na ławce Iordanescu, nic dziwnego że Rumunia gra jak w 1994.

Ukrainą fatalna, Mudryk beznadziejny. Wielkie nazwiska ale zespołu nie ma.
17.06.2024 04:58 PM
Odpowiedz