Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z gawry
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 11 575
RE: Z gawry
Swego czasu dość słynna była historia o jakimś rolniku, który po tym, jak dowiedział się, że skreślił właściwą szóstkę wziął jakiś mega drogi ciągnik na kredyt, chyba auto też jakieś wypasione, zrobił imprezę, na którą zaprosił pół wsi i okazało się na koniec, że ma z tego wszystkiego jeszcze długi, bo najwyższą wygraną zgarnęło właśnie kilkanaście osób. Tak że raczej nigdy ten milion nie był gwarantowany Icon_smile (z tego, co pamiętam, to gwarantowana jest minimalna pula przy "6", kiedyś było 2 mln, nie wiem jak jest teraz).

WOLNE MEDIA!!!
14.11.2024 10:17 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 192
Ooo, ciekawe z tym Królem, że grał na IO w hokeja!

Z tego co pamiętam, najwięcej osób wygrało szóstkę, jak liczby ułożyły się na karteczce, na której się wypełnia typowanie, w kopertę (cztery rogi i jakieś dwie liczby w środkowym rzędzie, symetrycznie lekko do środka). I tak, było coś, że wtedy ktoś zrobił imprezę dla całej wsi, a potem całe życie spłaca długi.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2024 01:09 PM przez Miszon.)
14.11.2024 01:05 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 150
Yacy napisał(a):kto typuje takie liczby: 1, 11, 21, 31, 41? okazuje się, że 11
dużo tych "1"!
może nawet więcej, bo tych "11" dołożyło jeszcze 22.
czyli też "1" , bo to dwukrotność "11"

a tu się okazuje, że takie liczby padają w jednym losowaniu. zaskakujące
sorry, że tylko o piłce... Icon_smile2 kiedyś Zdzisław Krecina przyznał, że od 40 lat co losowanie puszcza te same liczby, nawet gdy wyjeżdżał w delegację w świat to musiała tego przypilnować żona czy syn, bo gdyby się okazało, że właśnie wtedy jego liczby padły...
To już jest trochę paranoja.

Ale Polska jest jak widać przyjaznym krajem dla "systemowców".
14.11.2024 02:42 PM
Yacy Offline
Super Moderator

Liczba postów: 18 616
Facebook Last.fm
mówisz, że paranoja...
jeśli zdarza mi się grać to od... 38 lat, od 1986 roku puszczam cały czas te same numery Icon_razz
kilka lat temu sprawdzałem czy kiedyś była wygrana. max 4 Icon_biggrin3

.
KN:"Nic nie jest wieczne... może ta sytuacja też nie.
<OBY>"
14.11.2024 04:15 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec

bear napisał(a):w pierwszym składzie na Portugalię ma wyjść Drągowski
Akurat to podobno fake. Ale co do reszty to faktycznie, dziwnie to wygląda. Cały czas szukamy optymalnego składu?
A Ameyowa za tą symulkę z Jagą chyba dopadła karma.

WOLNE MEDIA!!!
14.11.2024 05:14 PM
bear Offline
Stały bywalec

Czas na premierę drugiego singla zapowiadającego mój debiutancki album.
W międzyczasie zdążyłem pokłócić się z poorzednim wydawcą, z nowym dogaduję się dużo lepiej.

Artyści zawsze mówią o swoim najnowszym dziele, że nigdy wcześniej nic lepszego nie stworzyli, i chyba ich zaczynam rozumieć.

BAŚŃ O ŚWIĘTOKRZYSKIM WIETRZE

https://suno.com/song/260f12ad-1817-4858...fa3deb8cd2
15.11.2024 03:31 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

O, z suno też korzystalem, to był mój pierwszy kontakt z generatorem, mieli tam wtedy piosenki max. 2 minutowe.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&amp;num...gewidget=1]
15.11.2024 03:37 PM
Yacy Offline
Super Moderator

Liczba postów: 18 616
Facebook Last.fm
ten wydawca jest jeszcze Twoim wydawcą? Icon_wink2

Cytat:Application error: a client-side exception has occurred (see the browser console for more information).

.
KN:"Nic nie jest wieczne... może ta sytuacja też nie.
<OBY>"
15.11.2024 03:59 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Offline
Stały bywalec

U mnie działa...

W razie czego pobrałem, wrzucę wieczorem na YouTube, i tak planowałem tam stworzyć playlistę.
15.11.2024 04:17 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

(15.11.2024 03:59 PM)Yacy napisał(a):  ten wydawca jest jeszcze Twoim wydawcą? Icon_wink2

Cytat:Application error: a client-side exception has occurred (see the browser console for more information).
cofnąłem, znowu kliknąłem, weszło

15.11.2024 05:37 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Chciałem jeszcze dodać, że piękny numer! W dodatku mix piosenki w stylu zespołu Sami o Sobie z momentem prawie że rapowanym to absolutnie przełomowy wynalazek w historii muzyki.

Hehe, znalazł się nawet Stąporków Icon_wink . Ale Milesa Davisa chyba to AI nie zna, bo przeczytało Majlesa Dejwisa.

Piosenka idealna na jakiś konkurs piosenki promującej region czy coś w ten deseń.

Brawo!

15.11.2024 05:43 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Wyszło super! Icon_smile
Mam tylko dwie małe uwagi - przydałby się 3 refren (niekoniecznie po pierwszej zwrotce, bo tam się ładnie to rozwija, ale może po jakiejś krótkiej solówce na koniec). To tak żeby się bardziej utrwaliło i miało bardziej piosenkową strukturę Icon_smile
I chyba jednak "o Świętokrzyskiem", chyba że mówimy o regionie, to wtedy OK Icon_smile

WOLNE MEDIA!!!
15.11.2024 06:17 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Nie no, strukturalnie jest OK. Tzn. fajnie, jakby po tym ostatnim refrenie było solo jakieś, ale AI słabo sobie na razie radzi z solówkami z tego co zauważyłem, dlatego może lepiej nie ryzykować, a dodatkowo zamiast tego mamy piękne wyciszenie, czyli jakieś powtórzenie też jest.
Rzekłbym, że do konkursu o regionie jakby ten numer stanął, wziąłbyś jakąś "żywą" wokalistką, to byś wygrał Icon_smile2.
A potem byłaby afera, że piosenka stworzona przez AI Icon_lol .

15.11.2024 06:38 PM
bear Offline
Stały bywalec

To trochę kuchni.

Przerąbane być artystą.
Co chwilę w najmniej spodziewanych okolicznościach wpada jakaś myśl czy fraza, trzeba szybko wyciągnąć telefon z tylnej kieszeni i zanotować ją w notatniku.

Nie mógłbym być kimś takim na dłuższą metę, za dużo szajb w głowie.

---

Gdy jeszcze przez moment chciałem na poważnie, to od tego chciałem wyjść i ostatecznie i tak wyszedłem.

Tam, gdzie rzeka nie przepuszcza burzy

Mieszkam kilka kilometrów od Pilicy, która jest po mojej stronie granicą świętokrzyskiego.
Kiedyś pewien starszy Pan zapytał mnie tam, dlaczego się tak spieszę.
- "trzeba zasuwać, bo burza idzie".
- "Pan się nie boi, rzeka nigdy nie przepuści burzy.. "

Pomyślałem sobie w duchu... No nieważne co, nic miłego.
Wryły mi się te słowo mocno w głowę, bo faktycznie - burza wtedy nie przyszła.

Potem zacząłem zgłębiać temat, faktycznie jest to jakoś naukowo udowodnione, nawet Tomasz Rożek o tym mówił.
Ale dla mnie to i tak jest wciąż jakaś magia.

Następnie użyłem zabiegu nadającego sabatowi czarownic klimat parafialnego odpustu. Nie planowałem tego, samo wyszło w praniu.
Jest tam na koniec zapożyczenie z innego utworu słowno-muzycznego, ale jeśli tego nie wyłapiecie to się nie martwcie, to będzie nawet dobrze o Was świadczyć.

Refren ma mieć z założenia stały rym odnośnie regionu, więc najpierw wypisujesz sobie słowa, które rymują się z "świętokrzyska".
Kryska, super, na kogo tutaj przyszła? wpisujesz w Google "znani ludzie którzy zmarli w świętokrzyskim", dobrze, gdyby to był jakiś król albo ktoś inny historyczny, trafiasz na Wincentego Kadłubka, mamy to, jazda.
(a propos wpisywania czegoś w Google... Jeśli macie jakiś problem z łożyskami w samochodzie to rzeczywiście najlepsze produkują w Końskich. Lepiej jednak nie wpisywać w wyszukiwarce hasła "Końskie łożyska"...)

---

To teraz jedziemy w górę mapy. Warmia i Mazury (niewykluczone, że rozdzielę, bo za szybko mi się regiony skończą).
Chyba będzie na jazzowo.
15.11.2024 06:41 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

bear napisał(a):Pan się nie boi, rzeka nigdy nie przepuści burzy.. "

Pomyślałem sobie w duchu... No nieważne co, nic miłego.
Wryły mi się te słowo mocno w głowę, bo faktycznie - burza wtedy nie przyszła.

Potem zacząłem zgłębiać temat, faktycznie jest to jakoś naukowo udowodnione, nawet Tomasz Rożek o tym mówił.
Serio? Icon_eek
Tzn. jak teraz o tym myślę, to ma to sens, ale nadal: zaskok na maxa!
bear napisał(a):Jeśli macie jakiś problem z łożyskami w samochodzie to rzeczywiście najlepsze produkują w Końskich.
O tym nie wiedziałem, nawet się zastanawiałem, skąd ten fragment.

15.11.2024 06:47 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

To Suno jest zajebiste! Wysłałem mu piosenkę, którą na Zlocie śpiewałem z Martyr.

Pomijając to, że pomyliło zwrotki w sensie że kobieta śpiewa męską, a mężczyzna żeńską, to...
no wspaniała piosenka!

Co prawda ja to grałem tak, że solówka była na klarnecie, napisałem jednak, że jedno przejście na oboju, drugie na saksofonie, trzecie na gitarze, bo uznałem że to bardziej seksowne niż klarnet i... Icon_eek

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2024 08:17 PM przez Miszon.)
15.11.2024 08:10 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

A jeszcze link - "Koniec lata wg.AI":

https://suno.com/song/1f5ba1b6-74ae-487d...7792bc6340

Odwołuje słowa, że nie umie układać solówek, jest nawet modulacja tonacji. (edit: łeee, widzę że stary tekst wysłałem, np. jest "wiatr już wywiał naszą miłość", zamiast "naszą miłość hen wywiało", teraz boję się tego zmieniać, bo się popsuje Icon_confused2

Czas chyba stworzyć osobny temat - "Piszemy piosenki dla AI", czy coś w ten deseń Icon_wink2 . Albo jakoś bardziej poetycko, pewnie bear to lepiej ujmie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2024 08:30 PM przez Miszon.)
15.11.2024 08:16 PM
bear Offline
Stały bywalec

100 NAJSKUTECZNIEJSZYCH POLSKICH PIŁKARZY W HISTORII (90-86)

90. STANISŁAW HACHOREK 97
(Ekstraklasa 86, Puchar Polski 7, Polska 4)

[Obrazek: Izrael-1959a-5.jpg]

Wszystkie ligowe i pucharowe gole strzelone dla Gwardii Warszawa, król strzelców z 1955 roku z dorobkiem 16 bramek. Po spadku był także najlepszym strzelcem w II lidze.

Największym sukcesem nieistniejącego dziś klubu było zdobycie Pucharu Polski w 1954 roku, w półfinale po dwóch golach Hachorka Gwardia pokonała Legię. W decydującym meczu w Warszawie z Wisłą Kraków było 0:0, dogrywka nie przyniosła rozstrzygnięcia, a z powodu zapadających ciemności spotkanie przerwano. Finał powtórzono we Wrocławiu, Hachorek strzelił w nim dwa gole, Gwardia wygrała 3:1.

Uczestnik igrzysk olimpijskich w Rzymie, w trzech meczach rozegranych przez polską reprezentację zdobył tam jedną bramkę (6:1 z Tunezją).

Po zakończeniu kariery trener w Warszawiance, Żyrardowiance, Drukarzu i RKS Błonie.
Zmarł w 1988 roku w Warszawie.
Zasłużony Mistrz Sportu.

89. JAKUB BŁASZCZYKOWSKI 97
(Ekstraklasa 19, Puchar Polski 6, Bundesliga 28, Puchar Niemiec 7, Serie A 2, Europa 14, Polska 21)

[Obrazek: z20280956-AMP-Jakub-Blaszczykowski.jpg]

Jedyny w tym zestawieniu wychowanek Rakowa Częstochowa, choć oczywiście bardziej kojarzony z innym polskim klubem, z drugiego końca Jury.
Ostatni (a być może jedyny) taki przypadek w polskiej piłce, gdy zawodnik z IV ligi wchodzi z buta, razem z drzwiami i futryną do nafaszerowanej gwiazdami szatni mistrza Polski. Co ciekawe, przed wyjazdem do Niemiec strzelił dla Wisły tylko 3 gole w Ekstraklasie, resztę dołożył po powrocie.

Dwukrotny laureat Plebiscytu Piłki Nożnej w kategorii „Piłkarz Roku” (2008, 2010), w tych samach latach najlepszy według czytelników katowickiego "Sportu".
W 2016 roku zajął 7 miejsce w Plebiscycie "Przeglądu Sportowego" na najlepszego sportowca w Polsce.

Jeden z sześciu, którzy mają na koncie co najmniej 100 występów w kadrze, przez chwilę był rekordzistą.
21 bramek dla reprezentacji.

Trudno napisać o nim coś nowego, większość faktów z jego kariery, życia czy działalności charytatywnej jest powszechnie znana.

W ostatnim czasie duże wrażenie zrobiła na mnie informacja o tym, że Kuba regularnie wspierał i odwiedzał (zapewne robi to do dziś) dom dziecka w podczęstochowskim Kłobucku. Jednym z wychowanków tej placówki jest Łukasz Tomczyk, dziś 32-letni trener rewelacyjnie spisującej się w II lidze Polonii Bytom. Gdyby ich drogi kiedyś się przecięły, to byłaby to filmowa historia...

Tylko właśnie... Pytanie, czy Kuba wie już, jaki ma nowy pomysł na siebie, bo po spadku Wisły całkowicie usunął się w cień i pozostaje w nim do dziś...

88. LESZEK PISZ 100
(Ekstraklasa 54, Puchar Polski 12, Grecja 26, Puchar Grecji 2, Europa 5, Polska 1)

[Obrazek: 5bb62d6cdb09f-o-medium.jpg]

Wchodzimy do "Klubu 100". Otwiera go wychowanek Wisłoki Dębica, król rzutów wolnych.
W Ekstraklasie strzelał nie tylko dla Legii. 8 razy trafił dla Motoru Lublin, do którego został zesłany po pierwszych 4 sezonach w stolicy po tym, jak po przegranym meczu o Superpuchar Polski z Lechem Poznań został przyłapany przez trenera Władysława Stachurskiego na spożywaniu alkoholu razem z Dariuszem Czykierem. Ostatniego gola dołożył po powrocie z Grecji dla Śląska Wrocław.

Bardzo lubię anegdotę o tym, jaki pomysł na rzuty wolny miał wytrawny strateg Janusz Wójcik. Pisz był oczywiście etatowym ich wykonawcą, ale do pierwszego wolnego w meczu zawsze podchodził Krzysztof Ratajczyk. Po to, uderzyć z całej siły w mur na wysokości krocza, a do kolejnych stałych fragmentów rywale stawali już na podwójnie miękkich nogach.

Autor pierwszej bramki dla polskiej drużyny w Lidze Mistrzów i (w tym samym meczu z Rosenborgiem) pierwszy, który dla polskiej drużyny strzelił w jednym spotkaniu 2 gole (później powtórzyli to tylko Jacek Dembiński i Aleksandar Prijović). Członek Galerii Sław Legii Warszawa.

Piłkarz Roku 1995 według "Piłki Nożnej", trzy razy z rzędu (1994 - 1996) wygrywał plebiscyt "Złote Buty" katowickiego "Sportu" (a tam bardzo rzadko wygrywali piłkarze spoza Śląska, a już tymbardziej z Legii).

Niespełniony w kadrze, tylko 14 spotkań i jeden gol w dalekiej Kostaryce. Uczestnik słynnego meczu z San Marino w Łodzi, ostatni raz zagrał w 1996 roku w Rosji.

Dziś na uboczu, pracuje na orliku w rodzinnej Dębicy. Niedawno odwiedził go tam Mateusz Borek by zrobić wywiad dla Kanału Sportowego, nie był to optymistyczny materiał...
Gdyby dziś poszedł na spacer po Warszawie, to niewielu by go rozpoznało, jeśli w ogóle ktokolwiek...

Doczytałem później, że całkowicie wycofał się z życia publicznego po rodzinnej tragedii i śmierci swojego brata Mieczysława, z którym grał razem w Legii i w Motorze.
"19 września 2015 roku Mietek Pisz z żoną i teściem jechali do Częstochowy na Jasną Górę, kiedy nagle zza zakrętu na ich samochód najechał Tir. Byli bez szans. Żona Mietka, Małgosia, nie przeżyła wypadku, o Jego życie lekarze walczyli do końca. Zmarł dokładnie miesiąc po Żonie... " - za stroną legia.com.

87. ARTUR WOŹNIAK 101
(Esktraklasa 101)

[Obrazek: Artur-Wo-niak2.jpg]

W latach 1931-1947 w barwach Wisły Kraków strzelił 101 goli (7 z nich po wojnie), dwukrotny król strzelców.
Pięciokrotny reprezentant Polski, bez trafienia.
W 1939 roku był przymierzany do występu na Igrzyskach Olimpijskich w Helsinkach...

Podczas okupacji występował w konspiracyjnych meczach Wisły. Żołnierz AK, pseudonim "Władysław". Poszukiwany przez Gestapo, zbiegł do Warszawy, gdzie został aresztowany w czasie powstania w 1944 roku. Trafił do obozu Mauthausen-Gusen jako więzień polityczny, pozostał w nim do czasu oswobodzenia.

Po karierze trener wielu polskich klubów, pracował też jako trener reprezentacji. Wchodził w skład komisji selekcyjnej na mecz z Bułgarią w 1956 r., w dwóch meczach pełnił funkcję asystenta Ryszarda Koncewicza. Zajmował się reprezentacjami młodzieżowymi i zapleczem pierwszej kadry.

Zmarł w 1991 roku w Krakowie.

86. KAROL KOSSOK 101
(Ekstraklasa 98, Polska 3)

[Obrazek: NAC-Kossok-2.jpg]

Piłkarz roku 1930 według ekspertów piłkarskiej encyklopedii Fuji, siódme miejsce w plebiscycie czytelników "Przeglądu Sportowego" na najlepszego piłkarza 1932 roku (21 głosów)
Strzelał dla 1. FC Katowice, Cracovii i Pogoni Lwów. W barwach "Pasów" mistrz Polski i król strzelców, miał się wówczas spodziewać ze strony klubu „stosownej gratyfikacji”, jednak oczekiwania zakończyły się fiaskiem i odejściem do Pogoni. Klub z Lwowa Kossok opuścił po roku, gdyż... żądał wyższego honorarium niż był w stanie zaoferować mu klub. Chciał wrócić do Krakowa, Pogoń nie wyraziła zgody na jego zwolnienie. Musiał odbyć roczną karencję obejmującą zakaz gry w meczach o punkty i wrócił do „Pasów” w 1933 roku, trzy lata później objął tam funkcję grającego trenera. Będąc czynnym zawodnikiem rozpoczął w 1935 roku pracę w PZPN w charakterze trenera objazdowego, którą kontynuował przez dwa lata. W 1937 roku prowadził w jednym meczu reprezentację Polski w zastępstwie Józefa Kałuży.

W czasie II wojny światowej przyjął obywatelstwo niemieckie, od 1944 roku był żołnierzem Wehrmachtu.
Zmarł 11 marca 1946 roku w radzieckiej strefie okupacyjnej Niemiec - inne źródła podają, jakoby miał umrzeć w 1945 roku w obozie jenieckim.
18.11.2024 06:23 PM
bear Offline
Stały bywalec

Piątek, czyli dzień premier nowych singlii od najlepszych artystów, a od trzech tygodni także ode mnie.

Dziś na jazzowo.
A że jazz wymaga używania trudnych słów, to znaczenie niektórych poznałem dopiero po ich użyciu.

PSTRĄG, CZAROWNICA I CZAKRAM BIELI - OPOWIEŚCI Z WARMII

https://suno.com/song/cf65a8c9-925c-4e6a...fe98d1eefe

Przypisy:
Jeziorak uchodzi za najcieplejsze jezioro w Polsce.
W Iławie odbywa się old jazz meeting "Złota Tarka".
"To jest czarojtów wyspa. Tan, co kele ni płynónc bandzie, na zawdy sia czarowatowam łostonie" - fragment pieśni ludowej
Na Warmii kręconych było kilka odcinków "Stawki większej niż życie", w tym jedną scenę z czołówki, gdy samochód nadradcy Gebhardta spada z mostu nad Wadągiem do rzeki. Fabularnie pochodzi z odc. 7 „Podwójny nelson”, w którym stanowi finał pościgu kręconego na drodze do Szczytna w okolicy jeziora Skanda.
Na zamku w w Szymbarku kręcony był "Król Olch" z Johnem Malkovichem.
Nie znalazłem niestety żadnego odcinka o warmińskiej kuchni z Robertem Makłowiczem, ale tego rymu nie mogłem zmarnować.
Barbara Zdunk - czarownica z Reszla, ostatnia w Europie spalona na stosie.
Czym jest czakram bieli w Białoszycach?
otoczony pięcioma ponad stuletnimi drzewami, które tworzą krąg o średnicy okło 15 m. Miejsce to charakteryzuje się bardzo silna pozytywną energię. Nawet krótkie przebywanie w zasięgu oddziaływania czakramu przynosi uczucie odprężenia, może także prowadzić do ustąpienia niektórych dolegliwości. Przeciętny człowiek ma ok. 6500 jednostek w skali Bovisa, podczas gdy czakram bałoszycki emituje energię o mocy 120 000 – 150 000 jednostek w tej skali.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.11.2024 03:20 PM przez bear.)
22.11.2024 03:19 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Niedawno odkryłem, że jest możliwość stworzenia piosenek dłuższych niż 4 minuty i na przykład wrzucenia w środek jakiegoś fragmentu instrumentalnego. W sensie piszesz im piosenkę, a potem robisz "extend" i zaznaczasz tam, od której sekundy ma być to przedłużenie (może być zupełnie w środku), wtedy ta kolejna część jest kompatybilna z danym momentem i jeśli chcesz, żeby tam nie śpiewali, no to instrumental zaznaczasz, potem możesz zrobić kolejne extend i znowu napisać można dalszą część tekstu.
Potem na tej ostatniej części (one mają wyróźnienia "part 2", "part 3") klikasz "make a full song", czy jakoś tak i masz piosenkę połączoną z tych wszystkich fragmentów, któe wcześniej wydłużałeś.
Można tak zrobić jakąś progresywną suitę Icon_smile2 .

22.11.2024 03:35 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości