Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przy muzyce o sporcie
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 16 087
RE: Przy muzyce o sporcie
Tak, sądziłem że z 10 mniej.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
09.07.2026 06:25 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 4 366
Bardzo lubiłem go słuchać, chociaż nie interesuję się tenisem.
Kilka razy zdarzyło mi się włączyć "Trzeci serwis", w którym z Lechem Sidorem toczyli ciekawe dyskusje.
Stara dziennikarska szkoła.
Widziałem też kilka dłuższych wywiadów z nim.

A ta jedna słynna wpadka na wizji (gdy myślał, że na niej nie jest) przysporzyła mu bardzo dużo sympatii, szczególnie wśród takich laików jak ja.
09.07.2026 07:06 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Gary Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 976
ta sama generacja co Szpakowski czy Szaranowicz. Pamiętam go jeszcze z TVP
09.07.2026 07:53 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

No właśnie ja chyba tylko z Eurosportu.

09.07.2026 08:50 PM
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 4 366
Trwa wspaniała audycja wspominkowa o Karolu Stopie.
Bardzo długa, ale warto.

12.07.2026 10:16 PM
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 20 461
ja z Panem Karolem Stopą mam pewne osobiste wspomnienie.

gdy w latach 1997-1998 był szefem redakcji sportowej w TVN, stacja ta transmitowała w weekendowe noce na żywo rozgrywki NBA. ja z kolei wtedy z kolegami z ex-klasy z liceum grałem w drużynie w amatorskiej lidze koszykarskiej WNBA (Warszawski Nurt Basketu Amatorskiego). byliśmy drużyną fatalną. byliśmy w najniższej lidze i walczyliśmy dzielnie w gronie trzech-czterech najsłabszych drużyn. ale nie byliśmy tam dla wielkich osiągnięć sportowych. drużynę założyliśmy na pierwszym roku studiów, gdy zorientowaliśmy się, że każdy ugrzązł w książkach, zeszytach, przygotowaniach do kolokwiów itp. I że brakuje nam pretekstów do spotykania się. powstała więc drużyna - nie ma to-tamto, w weekend jest mecz i musimy się stawić. a przy okazji pogadać sobie przed meczem i po. a jak chcieliśmy zaszaleć, to nawet raz na jakiś czas jakiś trening zrobiliśmy w tygodniu.

do tych transmisji koszykarskich TVN zapraszał różnych gości - głównie dziennikarzy, ale nie tylko. był też zwyczaj, że co tydzień zaproszenie dostawali przedstawiciele wybranej drużyny z tego naszego WNBA. i nie wiem jak to się stało, ale w któryś piątek to nasza drużyna dostała zaproszenie. może ktoś wziął kartkę z tabelą i spojrzał na nią od drugiej strony. może ktoś chciał się pośmiać. nie wiem. zrobiliśmy dyskusję w ramach drużyny, ale wyszło, że ostatecznie poszło nas tylko dwóch, ja i jeszcze jeden kolega. już nie pamiętam czy oprócz tego, że pora była niezbyt sprzyjająca (mecz zaczynał się o drugiej) były jakieś inne powody, że chłopaki nie mogli albo nie chcieli iść.

tak właśnie chyba w roku 1998 trafiłem do studia TVN w czasie transmitowanego na żywo meczu NBA. jednym z dwóch głównych gości był wtedy Tomasz Lis. był zaproszony jako spec od Washington Wizards, bo mecz tej drużyny miał być transmitowany, ale z powodu problemów z sygnałem transmitowany był inny. i przyznam, że wtedy mi zaimponował - nie miał pojęcia o drużynach, które grały, ale kompletnie nie dał tego po sobie poznać, a rzeczy które mówił na antenie jak najbardziej miały sens. całe studio prowadził właśnie Karol Stopa.

czy wtedy zostałem gwiazdą ekranu? nie było okazji... Z powodu tych zawirowań z sygnałem, a w rezultacie sporego opóźnienia transmisji nie za bardzo był czas na rozmowy z gośćmi dodatkowymi, takimi jak ja i Michał. bo oprócz nas było tam jeszcze z 10 osób, głównie dziennikarze z różnych redakcji. nie pamiętam szczegółów tej nocy, raczej nawet poza anteną czasu na rozmowy z Karolem Stopą czy Tomaszem Lisem nie było. chyba było to tylko przywitanie się i podanie dłoni.

niemniej ciągle miałem w pamięci tamtą wizytę w TVN i gdy tylko przy okazji oglądania jakiegoś meczu tenisowego słyszałem głos Karola Stopy, to przypominałem sobie ją i uśmiechałem się w kąciku ust. a wczoraj zebrałem się, żeby poszukać czy nie mam gdzieś pliku z tamtą transmisją telewizyjną. miałem ja nagraną na wideo, a jakieś 10 lat temu zrzuciłem sobie wszystkie materiały z kaset wideo na płyty dvd. I znalazłem ją. obejrzałem sobie wczoraj początek transmisji, zapewne pierwszy raz od co najmniej 25 lat.
13.07.2026 06:40 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Ooo! No to jest wspomnienie!!

13.07.2026 08:26 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Hah, dziś widziałem u ku3y fragment tej audycji Icon_smile2 .

PS. Po 13 etapach Tour de France Kamil Gradek spadł na ostatnie miejsce w klasyfikacji generalnej...
Wiadomo, on nie jechał tam po wygraną, czy nawet nie po wygraną etapu, tylko do pracy dla liderów, ale zawsze jakoś tak słabawo jak Polak czerwoną latarnią...
Michał Kwiatkowski jest 129. więc po raz pierwszy od dawna nie będzie naszego zawodnika w setce, co pewnie by nie miało znaczenia, jakby Kwiato pokazał się na którymś z etapów. Niestety póki co nie udało mu się nawet zabrać do żadnej z decydujących ucieczek. Średnio kończy karierę nasz mistrz, niestety problemy zdrowotne w ostatnich latach chyba całkiem go pozbawiły resztek formy...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2026 12:08 AM przez Miszon.)
18.07.2026 12:07 AM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości