Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
seriale
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 992
RE: seriale
Uff... zmęczyłem w końcu "Inwazję" i mówiąc szczerze mam nadzieję, że dalszego ciągu nie będzie.
Oglądałem byle tylko sezon dociągnąć.
Chociaż od samego początku lokacje miały dopisek "Ziemia" na końcu, a pomijąc sceny na orbicie, to wszystko działo się tam na Ziemi. I trochę mnie to martwi, że teraz będą chcieli przenieść akcję na inną planetę.
Oby nie.
Niech już tego nie ciągną.
Oglądać bym już dalej nie chciał, nawet jako odmóżdżacz, w której to roli (do pewnego momentu) "Inwazja" radziła sobie nieźle.

Tymczasem "To: Witajcie w Derry" już prawie miałem odpuścić po 4 odcinkach, ale że czwarty nie był już taki zły, postanowiłem dać ostatnią szansę. No i kolejna dwa DUŻO lepsze, pozwoliły zapomnieć o fatalnych dwóch pierwszych. No i jest wreszcie klaun! Icon_smile2

Teraz na celowniku "Jedyna" na AppleTV.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.12.2025 11:59 AM przez Miszon.)
13.12.2025 11:59 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Hah, wydaje mi się, że Apple wysmażyło kolejny po Rozdzieleniu serial typu: eee... to ten serial w końcu czym jest? Icon_wink

Obejrzałem dwa odcinki "Jedynej" i jestem pozytywnie zaintrygowany Icon_smile2 .
Niby inwazja z kosmosu, ale jakaś taka... Inna.
Faktycznie, trochę: what the fuck?, cytując bohaterkę ????

Edit: dopiero teraz zauważyłem, że w oryginale tytul jest znakiem graficznym, bo tam jest 1 wśród tej mnogości. To faktycznie idealnie polski tytuł oddaje sens oryginału, który z tego co widzę po komentarzach na fw nie jest zrozumiały dla Polaków.

Edit po 4 odcinkach: serial jest bardzo zabawny i wcale to nie jest serial o inwazji z kosmosu Icon_smile2 .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.12.2025 11:40 PM przez Miszon.)
17.12.2025 02:29 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 20 196
Skoro zrobiłem (na inne potrzeby), to tu wrzucę.
Dwudziestka seriali które najbardziej mi się podobały w 2025 (oglądane po raz pierwszy w tym roku, niekoniecznie wyprodukowane w tym roku).
Jeśli dotyczy, napisane jest o które sezony chodzi.

Oglądałem sporo, więc ta lista nie wyczerpuje seriali, które mi się podobały.

20. Edukacja XD (Canal+)
19. Projekt UFO (Netflix)
18. Zbrodnie po sąsiedzku s2-5 (Disney+)
17. Sandman s2 (Netflix)
16. Porządny człowiek (Max)
15. Odwilż s3 (HBO Max)
14. Wiedźmin s4 (Netflix)
13. Breslau (Disney+)
12. Przesmyk (HBO Max)
11. Wdowa (Prime Video)

10. Wzgórze psów (Netflix)
9. 1670 s2 (Netflix)
8. Babylon Berlin s1-4 (HBO Max)
7. Scheda (HBO Max)
6. Śleboda (Sky Showtime)
5. Ozark s1-3 (Netflix)
4. Grupa Zadaniowa (HBO Max)
3. Biały Lotos s3 (HBO Max)
2. Heweliusz (Netflix)
1. Dojrzewanie (Netflix)
05.02.2026 12:17 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Niestety, nie oglądałem ani jednego z powyższych. Tzn widziałem dwa pierwsze sezony Wiedźmina i dałem sobie spokój.

05.02.2026 01:49 AM
neo01 Online
Stały bywalec

Liczba postów: 13 681
Nie widzę tu ani "1670" ani "Stranger Things", więc nie dla mnie to zestawienie Icon_wink
05.02.2026 10:51 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

neo01 napisał(a):Nie widzę tu ani "1670"
Przecież jest, na miejscu 9.

Ja na liście życzeń mam tu miejsca 1, 2 i 9, ale nie śpieszę się z aktywacją darmowych 2 miesięcy Netflixa, które dostałem w pracy (pewnie na wakacje sobie włączę), jest Amazon i Apple (i HBO ale nie Max oraz Canal+, ale na tym to głównie sport oglądam, czasem jakiś film, serial jeden widziałem tam w zeszłym roku, ale był tragiczny, a ta Edukacja też mi gdzieś przemknęła i wyglądała interesująco, jednak nie wgryzałem się w nią), nie ma sensu uruchamiać trzeciego serwisu.

05.02.2026 11:16 AM
neo01 Online
Stały bywalec

Miszon napisał(a):Przecież jest, na miejscu 9.
Ślepota poranna Icon_razz2
05.02.2026 11:26 AM
ku3a Offline
Administrator

neo01 napisał(a):ani "Stranger Things"
przecież premiera ostatniego odcinka była po północy w Sylwestra, więc jak mogło się załapać do najlepszych 2025, skoro sezon się skończył w 2026.
poza tym niestety cały sezon średnio mi się podobał i raczej nie załapie się do dwudziestki 2026.
a szkoda, że pierwszy sezon był fenomenalny.
05.02.2026 12:03 PM
neo01 Online
Stały bywalec

Tzn. powiem szczerze, że ja seans piątego sezonu mam jeszcze przed sobą, ale jakoś zakładam, że przynajmniej w znacznym stopniu mi się spodoba.
ku3a napisał(a):pierwszy sezon był fenomenalny
No to wiadomo, ale drugi jak dla mnie też nie był zły, trzeci już znacznie słabszy i naprawdę dobry czwarty. W każdym razie pewnie za niedługo będę nadrabiał.
I jakoś myślałem, że bierzesz pod uwagę premierę, a nie zakończenie w kwestii dat Icon_wink
05.02.2026 01:25 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Ja się nie śpieszę jak wspomniałem - sezon pierwszy oglądałem w 2020 czy 2021, to z ostatnim też mogę poczekać. Mnie się najbardziej podobał czwarty, tuż przed pierwszym. Drugi taki trochę ciąg dalszy pierwszego, ale jakoś średnio go pamiętam, czyli chyba najmniej mi się podobał, trzeci nieco lepiej. Ale ogólnie 1 i 4 dużo lepiej od tych środkowych, w ogóle miałem nadzieję, że 4 będzie ostatnim, bo cały czas na to wyglądało i nie byłem zadowolony z tego, że będzie jeszcze jeden, bo pięknie to wszystko pospinali, a tutaj pachniało to taką doczepką na siłę dla wyciągnięcia kasy.

05.02.2026 01:28 PM
neo01 Online
Stały bywalec

A tak przy okazji, zapytam o "Jedyną". Zakładam, że mogłeś nie widzieć, ale skoro masz Prime, to można wykupić dostęp na 7 dni za free do Apple. Przy okazji polecam tam inny świetny serial - "Studio".
05.02.2026 01:30 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Ale ku3ę pytasz?
Bo ja widziałem, o czym pisaliśmy na FB zresztą.

05.02.2026 01:43 PM
ku3a Offline
Administrator

neo01 napisał(a):drugi jak dla mnie też nie był zły, trzeci już znacznie słabszy i naprawdę dobry czwarty.
to ja bym bardzo podobnie napisał Icon_smile2.
neo01 napisał(a):za niedługo
please, no!!! szczególnie w Twoim wydaniu mnie to razi, bo zawsze dbasz o poprawność językową. dla mnie ten paskudny zwrot to obecnie z najbardziej denerwujących chorób językowych. "niedługo", i tyle! chyba nie mówisz, że coś będzie czy jest "za niedaleko", prawda?
neo01 napisał(a):I jakoś myślałem, że bierzesz pod uwagę premierę, a nie zakończenie w kwestii dat Icon_wink2
tak jak napisałem wprost, biorę pod uwagę kiedy coś obejrzałem Icon_wink2. więc nawet jakbym teraz pierwszy raz obejrzał coś sprzed 30 lat, to bym wrzucił do zestawienia.
neo01 napisał(a):A tak przy okazji, zapytam o "Jedyną"
w trakcie oglądania Icon_smile2. więc może się załapie do klasyfikacji za 2026 Icon_wink2.
neo01 napisał(a):Przy okazji polecam tam inny świetny serial - "Studio".
tak, słyszałem o tym. w Applu mam kilka do obejrzenia, ale miałem problem z założeniem konta u nich i się na nich wkurzyłem. "Jedyną" oglądam "gościnnie" Icon_wink2.
neo01 napisał(a):skoro masz Prime, to można wykupić dostęp na 7 dni za free do Apple
nie słyszałem o tym. to może kiedyś skorzystam, dzięki Icon_smile2.
05.02.2026 01:55 PM
neo01 Online
Stały bywalec

No jasne, że Kubę Icon_smile
A przy okazji, widziałeś "Studio"?
05.02.2026 01:56 PM
neo01 Online
Stały bywalec

ku3a napisał(a):niedługo", i tyle!
Postaram się zapamiętać, kwestia przyzwyczajenia oczywiście Icon_rolleyes
ku3a napisał(a):nie słyszałem o tym
Chyba dość niedawno to wprowadzili. Jeszcze kilka innych serwisów tak można przetestować, ale Apple pewnie najciekawszy, może jeszcze Sky Showtime, ale tutaj już chyba nie masz potrzeby Icon_smile
05.02.2026 02:00 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Nie.
Zaraz napiszę, co ostatnio widziałem, teraz mnie zaciekawił ten miniserial z Kate Blanchett, bo BARDZO ją lubię.

05.02.2026 02:01 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

neo01 napisał(a):A przy okazji, widziałeś "Studio"?
Do powyższego - odpowiadałem na to pytanie.

ku3a napisał(a):miałem problem z założeniem konta u nich i się na nich wkurzyłem
Tak, pamiętam. Dziwne.

neo01 napisał(a):skoro masz Prime, to można wykupić dostęp na 7 dni za free do Apple
Poza tym jak się kupuje jakiś sprzęt od Apple (zegarek, telefon, tablet), to dają dostęp na kilka miesięcy do swoich różnych serwisów typu TV i/lub Music. O ile kojarzę, 3 miesiące.

05.02.2026 02:04 PM
barb42 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 833
Ku3o, widziałam (zmierzyłam się z oglądaniem = przestałam po iluś odcinkach) wszystkie seriale z listy i najbardziej ucieszyła mnie lokata "Babylon Berlin" i że w ogóle go obejrzałeś. O zwycięzcy wszyscy, wszędzie i wszystko, zatem proponuję, skoro masz miejsce 4, to jeśli nie widziałeś, obejrzyj "To wiem na pewno".
05.02.2026 03:41 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

ku3a napisał(a):Skoro zrobiłem (na inne potrzeby), to tu wrzucę.
Dwudziestka seriali które najbardziej mi się podobały w 2025 (oglądane po raz pierwszy w tym roku, niekoniecznie wyprodukowane w tym roku).
Jeśli dotyczy, napisane jest o które sezony chodzi.

Oglądałem sporo, więc ta lista nie wyczerpuje seriali, które mi się podobały.
Hmm... a czy da się jakoś znaleźć listę, co się oglądało
? Bo ja tego nie notowałem i może też bym Top10 wysmażył (20 raczej nie, bo 20 tytułów to raczej nie oglądałem), ale ciężko mi powiedzieć, co widziałem. Mam Amazona i Apple i "stacjonarnego" HBO (tutaj tylko pamięcią mogę się posiłkować) i Canal+ (to samo).
Miszon napisał(a):Zaraz napiszę, co ostatnio widziałem
Słow się rzekło, kobyłka u płota:

Przed przerwą na ferie oglądałem na Apple "Mroczną materię" (nie mylić z "Mrocznymi materiami" od HBO!) - obsada jest doskonała: Jennifer Connelly, Alice Braga, Joel Edgerton, Jimmi Simpson, Amanda Brugel - tych ostatnich 3 nazwisk możecie nie kojarzyć, ale jak zobaczycie "gęby" to od razu rozpoznacie Icon_smile2 . Wręcz w szoku byłem, że zebrali taki zestaw, potem doczytałem, że to chyba miał być film kinowy, nie wiem czemu nie doszedł do skutku, ale taka kinowa obsada dzięki temu została. Dodatkowo to jest na podstawie jakiejś książki, której autor brał udział w produkcji (chyba nie w scenariuszach, ale powiedzmy że minimum doglądał na pewno).
Nazwiska Connelly i Bragi z miejsca mnie zaciekawiły, bardziej nawet niż dobre recenzje i tematyka podróży po multiwersach. Pierwsza jest świetną aktorką o wspaniałej urodzie (dawno jej nie widziałem i muszę przyznać, że mimo upływu lat nadal jest piękna, przy czym to inny rodzaj piękna niż kiedyś, wcześniej była nazwijmy to śliczna, teraz jest to dojrzałe piękno), druga może nieco gorsza pod jednym i drugim względem, ale za to ma w sobie niesamowite ciepło, którym emanuje na ekranie i którym zaciekawiła mnie już w "Mieście Boga".
Rozbawiło mnie to, że trailer ujawnia więcej niż pierwsze 2 albo 3 odcinki serialu, co jest absurdem (seria ma ich... 9? Chyba tak), więc zaryzykuję trochę spoilerów i tutaj: mamy tutaj historię fizyka, który wykłada na uniwersytecie, a który kiedyś porzucił "głębszą" karierę naukową dla rodziny (w tej roli Edgerton), którą tworzą syn oraz żona (tutaj Connelly). Ma znajomego (Simpson), który nadal "działa w branży naukowej" i kusi go ofertą wejścia w świetny biznes, który planuje zrobić, znajomy wygrywa właśnie prestiżową nagrodę. Edgerton idzie na imprezę, gdzie to opijają, po czym w drodze powrotnej...
I tu jest spoiler, który nam pokazuje już trailer Icon_cool . Zostaje napadnięty przez nieznajomego (tutaj trailer zdradza kogo, a serial ujawnia to albo na koniec pierwszego, albo na początek drugiego odcinka), zaciągnięty do dziwnego sześcianu i...
No i tu się zaczyna podróż po multiświecie (roli Bragi nie zdradzę, to się w 3 odcinku okaże, chociaż trailer też to zdradza Icon_facepalm ) i zabawa w różne fizyczne paradoksy.

Na plusy świetna gra aktorska, co nie dziwi przy takim składzie, przekazywanie w przystępny i niegłupi sposób wiedzy z mechaniki kwantowej (przyznam, że przedstawienia w formie wykładu paradoksu kota Schrodingera to tam nie oczekiwałem Icon_cool ), całkiem dobre radzenie sobie z problemami wynikającymi z utrzymaniem logiki w przypadku filmów opartych na podróżach w czasie lub multiplikacji miejsc i zdarzeń, a w tym przypadku nie w czasie tylko po przenikających się wszechświatach, a także szczypta "prawdziwego s-f", czyli takiego, które skłania widza do zastanowienia się nad rozwojem techniki, świata, a nawet własnym życiem - bo cały serial można by streścić do zdania: "bardzo mocno rozwinięta wersja rozważań 'co by było gdyby' ". Produkcyjnie też jest dobrze, może nie jest to kinowy rozmach, ale bywają momenty, gdzie czuć większy ekran.

Na minus: momenty "zawieszenia", pewnie wynikające z tego, że film kinowy rościągnęli do dystansu serialu (ale z drugiej strony: ja tam nie potrzebuję jakiegoś dużego tempa, w "Jedynej" też podobało mi się to oldskulowe "hamowanie" fabuły), dwa ostatnie odcinki, kiedy po prostu przesadzili i prawie ostatnia scena, gdzie po prostu to był śmiech na sali, co tam się porobiło. No i zakończenie sugerujące ciąg dalszy. Jak dla mnie - niepotrzebny, mam wrażenie że tak jak w przypadku Westworld kontynuowanie tej świetnej i ładnie zamkniętej (gdyby nie te ostatnie minuty) historii nie wróży niczego dobrego i powinni poprzestać na jednym sezonie.

Ocena: 4+ w skali szkolnej, byłoby więcej ale ostatnie dwa odcinki odjęły z pół jak nie więcej

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2026 04:05 PM przez Miszon.)
05.02.2026 04:03 PM
ku3a Offline
Administrator

barb42 napisał(a):najbardziej ucieszyła mnie lokata "Babylon Berlin" i że w ogóle go obejrzałeś
gdy oglądałem, to myślałem, że to będzie już całość, ale gdy byłem w połowie 4. sezonu, to się zorientowałem, że będzie jeszcze jeden, finalny.
barb42 napisał(a):Ku3o, widziałam (zmierzyłam się z oglądaniem = przestałam po iluś odcinkach) wszystkie seriale z listy
o wow!!
barb42 napisał(a):proponuję, skoro masz miejsce 4, to jeśli nie widziałeś, obejrzyj "To wiem na pewno"
o, to ten z podwójną rolą Marka Ruffalo. gdy to wyszło, to nie obejrzałem (a byłem wstępnie zainteresowany), a potem jakoś zapomniałem. dzięki, że przypomniałaś Icon_smile2. zapisałem sobie na liście do obejrzenia Icon_smile2.
05.02.2026 07:25 PM
Odpowiedz