Największe forum list przebojów Mycharts.pl
Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - Wersja do druku

+- Największe forum list przebojów Mycharts.pl (https://www.mycharts.pl)
+-- Dział: Wspólne listy przebojów (/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Listy okazjonalne (/forumdisplay.php?fid=39)
+---- Dział: Złote Tukany (/forumdisplay.php?fid=223)
+---- Wątek: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały (/showthread.php?tid=51814)

Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - mateusz91 - 26.07.2020 05:54 PM

[Obrazek: Z-OTE-TUKANY2019.png]

ZŁOTE TUKANY 2019: IX PLEBISCYT FILMOWY.
Etap V. Półfinały

Zbliżamy się do finału plebiscytu. Zostało z nami już tylko 12 tytułów i w najbliższym tygodniu zdecydujemy, które tytuły trafią do ścisłego finału. Głosowanie bardzo proste - od teraz głosujemy na jeden tytuł w obrębie pary - na ten, który chcemy, żeby przeszedł do finału.

W głosowaniu ćwierćfinałowym zagłosowało 12 osób, był jeden przypadek remisu, ale w na miejscu nr 1, więc o parze półfinałowej zdecydowało losowanie.
Pozostałe pary zostały dobrane na zasadzie 1 miejsce z 2 miejsce z kolejnej grupy.

Oto jak ułożyły się pary:

FILMY ZAGRANICZNE

PÓŁFINAŁ I
"Ból i blask"
"Parasite"

PÓŁFINAŁ II
"Joker"
"Na noże"

FILMY POLSKIE

PÓŁFINAŁ I
"Boże ciało"
"Pan T."

PÓŁFINAŁ II
"(Nie)znajomi"
"Krew Boga"

SERIALE

PÓŁFINAŁ I
"After Life"
"Czarnobyl"

PÓŁFINAŁ II
"Dark" s02
"The Morning Show"

FORMULARZ DO GŁOSOWANIA

Głosowanie półfinałowe trwa do niedzieli 2 sierpnia do godz. 20:00!

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - thestranglers - 26.07.2020 05:57 PM

Niestety odpadł mój faworyt w filmach zagranicznych.

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - AKT! - 27.07.2020 11:30 AM

"Kafarnaum"?

mnie szkoda "Złodziejaszków"; ogólnie w polskich i zagranicznych filmach odwróciłbym pary, ale nie mogę narzekać -- mój faworyt ("Ból i blask") się ostał!

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - kajman - 27.07.2020 12:21 PM

Mój faworyt odpadł rundę wcześniej, a taki, na który liczyłem odpadł na samym początku.

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - thestranglers - 28.07.2020 12:03 PM

Tak, 'Kafarnaum', więc teraz szczerze mówiąc już mi wszystko jedno.
Zapytam teraz ja Akt!a: zwróciłbyś uwagę na 'Ból i blask', gdyby nie krył się za nim Almodovar? Pytam, bo obecność tego filmu w półfinale jest jednak dla mnie niespodzianką.

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - AKT! - 28.07.2020 01:58 PM

nie, ale nie dlatego, że to ten wielki almodovar, zbawca hiszpańskiego kina, ale dlatego, że ten film to jego filmowa autobiografia, nawet jeśli fabularyzowana, rzecz, która nie miałaby takiej siły rażenia, gdyby nie była tak osobista; ja nie jestem miłośnikiem almodovara, wcześniej jego kino co najwyżej doceniałem, nawet częściej mnie nie przekonywało, miało w sobie jakiś telenowelowy pierwiastek, który jest dla mnie trudny do przyjęcia, ale tutaj wszystko składa się w całość, może dlatego, że historia jest inspirowana jego życiem; to film, który komunikuje się z widzem na wielu płaszczyznach -- to kino poszukującego i odnajdujące (niby przypadkiem) powiązania między przeszłością, teraźniejszością i przyszłością, ale jednocześnie nie tworzące idealnego zamkniętego świata (czego nie jestem w stanie przełknąć); to moim zdaniem najlepszy film almodovara -- nie widziałem wszystkich, ale całkiem sporo

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - thestranglers - 28.07.2020 02:26 PM

Nie analizowałem tego filmu w kontekście jego autentyczności, więc doceniam Twoją uwagę, wobec której zyskuje to wszystko faktycznie nowy sznyt, powiedziałbym nawet, że wzbudza teraz szacunek, choć opowiedziana historia cały czas nie powala mnie na kolana, ot i stąd moje zaskoczenie już na ten moment osiągniętym u nas wynikiem.

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - mateusz91 - 01.08.2020 01:23 PM

Przypominam o głosowaniu!
Tylko 6 osób oddało głos.

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - dannar - 01.08.2020 02:23 PM

Nie spodziewałem się Bólu i Blasku na tym etapie. Icon_smile Teraz to już chyba słuszny koniec pięknego snu.

RE: Złote Tukany 2019 - Etap V. Półfinały - mateusz91 - 04.08.2020 11:58 AM

Z powodów zdrowotnych głosowanie trwa jeszcze dziś do 18:00.

Wysłałem tez przypomnienie do kilku Forowiczów, którzy poprzednio głosowali, a teraz nie.