Jeśli rozumiesz ''sprawdzanie się zasad'' w ten sposób, to faktycznie. Raczej każdy powinien zdawać sobie z tego sprawę ;) Chociaż w praktyce jest różnie - i to nie tylko z winy tych ''cywilizowanych ludzi, którzy przebrnęli przez progi podstawówki''.
Pomógł: 3 razy Wiek: 100 Dołączył: 03 Maj 2008 Posty: 9435 Skąd: Międzyspód-Pasieka
Wysłany: 2010-07-28, 17:45
Nie jestem zwolennikiem biurokratyzacji czy instytucjonalizacji wszystkiego, ale są dziedziny, i do takich należy ortografia, w których wprowadzenie sztywnych zasad jest konieczne. Zresztą poczytałbyś trochę ile wieków filologowie męczyli się, żeby te zasady dla języka polskiego ustalić, na podstawie języka mówionego, to miałbyś dla nich więcej szacunku
Zresztą poczytałbyś trochę ile wieków filologowie męczyli się, żeby te zasady dla języka polskiego ustalić, na podstawie języka mówionego, to miałbyś dla nich więcej szacunku
A czy ktoś tu pisał o braku szacunku? Pewne zasady są niepodważalne i język nie może się bez nich obejść. Nawet jeśli są to nieużywalne w życiu codziennym regułki, to jednak pomagają zrozumieć pewne zależności w mowie. Tego nie neguję. Bardziej bym się zastanawiał chociażby nad tymi prawami dotyczącymi wielkiej/małej litery, ale nie tylko. Jak już zauważyli niektórzy, zasady te są różne w różnych krajach. Poza tym to funkcjonowanie w internecie też w pewien sposób wymusza takie pytania.
Pomógł: 3 razy Wiek: 18 Dołączył: 01 Lip 2007 Posty: 3218 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-29, 16:33
A ja bym się zastanawiał nad tym, że od ponad 3 lat tworzę listę a wy dopiero wczoraj przyczepiliście się do niepoprawnych nazw. Poważnie zszokowałem się jak przeczytałem post Kuby, że jest w ogóle jakaś reguła dot. pisowni nazw piosenek. Czyli co... przy kazdym utworze mam pisać tak, jak to się pisze w danym języku.
Super... jak ściągnę nigeryjski czy brazylijski wynalazek to gdzie mam sprawdzić, jak tam się poprawnie pisze tytuły?
Tymczasem ja wyjeżdżam, będę tu pewnie w poniedziałek.
Pomógł: 3 razy Wiek: 100 Dołączył: 03 Maj 2008 Posty: 9435 Skąd: Międzyspód-Pasieka
Wysłany: 2010-07-29, 17:04
Teoretycznie. W praktyce w większości języków jest tak jak w polskim tj. wielką literą piszemy tylko pierwsze słowo i nazwy własne. Osobne zasady pisania tytułów ma przede wszystkim język angielski, a w niemieckim dodatkowo powinniśmy wielką literą zapisać także wszystkie rzeczowniki :) Czyli prosta sprawa